Medio mei kondigde het in Canada en Hongkong gevestigde Seaspan de bestelling nog vol trots aan met een ‘press release alert’: de schepen zouden ‘dual fuel’ worden en geschikt om op lng te varen, ze zouden in de tweede helft van 2024 worden opgeleverd en dan langdurig gecharterd worden door een ‘vooraanstaande, wereldwijd actieve rederij’, die de vaartuigen aan het einde van de charterperiode zou kopen.

Nu meldt Seaspan dat de afgelopen lente ondertekende contracten ‘null and void’ zijn geworden, ongeldig dus, omdat ‘bepaalde voorwaarden in de contracten niet zijn vervuld door de wederpartij’. De scheepsverhuurder overweegt juridische stappen. ‘Seaspan heeft de relevante partijen op de hoogte gesteld en behoudt zich het recht voor om in verband met de contracten schadeloosstelling te eisen van de wederpartij’.

Miljard dollar

Seaspan maakte in mei bekend dat het charteren en de uiteindelijke verkoop van de vier schepen aan de rederij, waarvan de identiteit niet is onthuld, bijna een miljard dollar zou opleveren, maar de scheepsverhuurder tekende er toen al bij aan dat de transactie nog wel afhankelijk was van ‘bepaalde voorwaarden’. Het is overigens algemeen bekend dat schepen van Seaspan veelal als charters in de vloot van marktleider MSC belanden.

Ook de naam van K Shipbuilding als beoogde bouwer van de schepen is niet door Seaspan zelf naar buiten gebracht. Tegenover de Britse scheepvaartkrant Lloyd’s List bevestigde het Zuid-Koreaanse bedrijf echter de scheepswerf te zijn die de vier containerschepen voor Seaspan zou gaan bouwen, en dat het nu ‘werkt aan oplossingen’ in de hoop de deal nieuw leven te kunnen inblazen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement