Turkije sluit Bosporus en Dardanellen voor scheepvaart

vanwege felle bosbranden

Turkije heeft voor de tweede dag al het scheepsverkeer door de belangrijke zeestraat tussen de Zwarte Zee en de Middellandse Zee stopgezet vanwege de aanhoudende bosbranden. Dat meldt persbureau Bloomberg

Foto: Aykut.Ekinci / Shutterstock.com

Er zou momenteel een wachtrij van zo’n 250 schepen zijn, die gebruik willen maken van de Bosporus en Dardanellen. De Turkse autoriteiten hebben tot de maatregel besloten uit veiligheidsoverwegingen. Zo’n veertig blusvliegtuigen en helikopters bestrijden momenteel de felle bosbranden aan de kuststrook rond de zeestraat en kunnen door het stopzetten van het drukke internationaal scheepsverkeer het bluswerk onbeperkt uitvoeren.

Hogere vrachttarieven

Door de maatregel zijn de vrachttarieven voor de Zwarte Zee inmiddels wel met 10% gestegen, zeggen bronnen tegen Bloomberg. De Turkse overheid zou intussen overwegen om het scheepsverkeer weer voor de nacht op donderdag op vrijdag beperkt toe te staan. Dat moet het aantal wachtende schepen reduceren, aldus de autoriteiten. Het openen van de zeestraat is ook mogelijk aangezien in de nacht de blusvliegtuigen niet kunnen worden ingezet.

Turkije sluit Bosporus en Dardanellen voor scheepvaart | NT

Turkije sluit Bosporus en Dardanellen voor scheepvaart

vanwege felle bosbranden

Turkije heeft voor de tweede dag al het scheepsverkeer door de belangrijke zeestraat tussen de Zwarte Zee en de Middellandse Zee stopgezet vanwege de aanhoudende bosbranden. Dat meldt persbureau Bloomberg

Foto: Aykut.Ekinci / Shutterstock.com

Er zou momenteel een wachtrij van zo’n 250 schepen zijn, die gebruik willen maken van de Bosporus en Dardanellen. De Turkse autoriteiten hebben tot de maatregel besloten uit veiligheidsoverwegingen. Zo’n veertig blusvliegtuigen en helikopters bestrijden momenteel de felle bosbranden aan de kuststrook rond de zeestraat en kunnen door het stopzetten van het drukke internationaal scheepsverkeer het bluswerk onbeperkt uitvoeren.

Hogere vrachttarieven

Door de maatregel zijn de vrachttarieven voor de Zwarte Zee inmiddels wel met 10% gestegen, zeggen bronnen tegen Bloomberg. De Turkse overheid zou intussen overwegen om het scheepsverkeer weer voor de nacht op donderdag op vrijdag beperkt toe te staan. Dat moet het aantal wachtende schepen reduceren, aldus de autoriteiten. Het openen van de zeestraat is ook mogelijk aangezien in de nacht de blusvliegtuigen niet kunnen worden ingezet.