Belgisch Jan de Nul bestelt in China grensverleggende kabellegger

‘Fleeming Jenkin’

De Belgische aannemer Jan de Nul heeft bij China Shipbuilding een opdracht geplaatst voor de bouw van kabellegschip, dat de grootste in zijn soort ter wereld wordt.

FLEEMING JENKIN kabellegger kabellegschip
Foto: Jan de Nul

Deze ‘Fleeming Jenkin’, vernoemd naar een Engelse pionier op het gebied van offshore kabelinstallaties, kan straks 28.000 ton aan kabels in één keer meenemen. Volgens het bedrijf is dat het dubbele van alle andere kabellegschepen op de markt. De oplevering is gepland voor 2026. Het schip wordt gebouwd op de werf van China Shipbuilding in Haimen, een district van de miljoenenstad Nantong.

De Nul speelt met het project in op de stormachtige groei van de offshore windsector. Windparken worden steeds verder uit de kust gebouwd, waardoor er langere en zwaardere kabels nodig zijn. Ook groeit de behoefte aan zogenoemde interconnectors, hoogspanningsverbindingen tussen stroomnetten van regio’s en landen.

De ‘Fleeming Jenkin’ krijgt drie zogenoemde carrousels, twee aan dek en een onderdeks, voor het transport van zware kabels en een apart ruim voor glasvezelkabels. Het schip wordt 215 meter lang en kan straks vijf kabels tegelijk leggen in waterdieptes tot 3.000 meter. Daarbij kunnen de zogenoemde spanners een kracht opvangen tot 150 ton bij het leggen van kabels in diep water.

Recordschepen

Met het project zet de Belgische aannemer een traditie van recordschepen voort. Manager Offshore Cables Wouter Vermeersch stelt dat De Nul de markt voor het leggen van stroomkabels op zee al in 2013 ‘grondig heeft veranderd’ met de introductie van de ‘Isaac Newton’, die 10.700 aan kabels in één keer kan vervoeren.

Dat schip maakt nog steeds deel uit van de vloot, die over drie jaar vier kabelleggers zal tellen. Daarnaast beschikt de offshore aannemer over twee zogenoemde jack-up installatieschepen en drie drijvende installatieschepen voor het plaatsen van windturbines op zee, alsmede vijf steenstorters, die onder meer ingegraven pijpleidingen afdekken.

Twee daarvan vallen eveneens in de categorie grensverleggend. De eerste is het vorig jaar in gebruik genomen jack-up installatieschip ‘Voltaire’, dat met een hefvermogen van 3200 ton eveneens de grootste in zijn soort is. De andere is het drijvende installatieschip ‘Les Alizés’, dat met een kraan van 5.000 ton eveneens de ranglijst aanvoert. Die is ook op de werf in Haimen van China Shipbuilding gebouwd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Belgisch Jan de Nul bestelt in China grensverleggende kabellegger | NT

Belgisch Jan de Nul bestelt in China grensverleggende kabellegger

‘Fleeming Jenkin’

De Belgische aannemer Jan de Nul heeft bij China Shipbuilding een opdracht geplaatst voor de bouw van kabellegschip, dat de grootste in zijn soort ter wereld wordt.

FLEEMING JENKIN kabellegger kabellegschip
Foto: Jan de Nul

Deze ‘Fleeming Jenkin’, vernoemd naar een Engelse pionier op het gebied van offshore kabelinstallaties, kan straks 28.000 ton aan kabels in één keer meenemen. Volgens het bedrijf is dat het dubbele van alle andere kabellegschepen op de markt. De oplevering is gepland voor 2026. Het schip wordt gebouwd op de werf van China Shipbuilding in Haimen, een district van de miljoenenstad Nantong.

De Nul speelt met het project in op de stormachtige groei van de offshore windsector. Windparken worden steeds verder uit de kust gebouwd, waardoor er langere en zwaardere kabels nodig zijn. Ook groeit de behoefte aan zogenoemde interconnectors, hoogspanningsverbindingen tussen stroomnetten van regio’s en landen.

De ‘Fleeming Jenkin’ krijgt drie zogenoemde carrousels, twee aan dek en een onderdeks, voor het transport van zware kabels en een apart ruim voor glasvezelkabels. Het schip wordt 215 meter lang en kan straks vijf kabels tegelijk leggen in waterdieptes tot 3.000 meter. Daarbij kunnen de zogenoemde spanners een kracht opvangen tot 150 ton bij het leggen van kabels in diep water.

Recordschepen

Met het project zet de Belgische aannemer een traditie van recordschepen voort. Manager Offshore Cables Wouter Vermeersch stelt dat De Nul de markt voor het leggen van stroomkabels op zee al in 2013 ‘grondig heeft veranderd’ met de introductie van de ‘Isaac Newton’, die 10.700 aan kabels in één keer kan vervoeren.

Dat schip maakt nog steeds deel uit van de vloot, die over drie jaar vier kabelleggers zal tellen. Daarnaast beschikt de offshore aannemer over twee zogenoemde jack-up installatieschepen en drie drijvende installatieschepen voor het plaatsen van windturbines op zee, alsmede vijf steenstorters, die onder meer ingegraven pijpleidingen afdekken.

Twee daarvan vallen eveneens in de categorie grensverleggend. De eerste is het vorig jaar in gebruik genomen jack-up installatieschip ‘Voltaire’, dat met een hefvermogen van 3200 ton eveneens de grootste in zijn soort is. De andere is het drijvende installatieschip ‘Les Alizés’, dat met een kraan van 5.000 ton eveneens de ranglijst aanvoert. Die is ook op de werf in Haimen van China Shipbuilding gebouwd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement