Thaise premier lobbyt voor alternatief voor Straat van Malakka

Tijdswinst van 4 dagen

De Thaise premier Srettha Thavisin probeert met een internationaal charmeoffensief de financiering rond te krijgen voor het zogenoemde Land Bridge-project. Het is een in de coronatijd ontwikkeld plan om in Thailand een weg- en spoorverbinding aan te leggen die voor het internationale goederenvervoer als alternatief zou moeten gaan dienen voor varen via de Straat van Malakka.

Foto: SPhotograph, Shutterstock

Het Thaise plan behelst dat er aan zowel de oostkust van het land (de zijde van de Golf van Thailand/Zuid-Chinese Zee) als de westkust (Andamanse Zee/Indische Oceaan) een nieuwe zeehaven wordt aangelegd, waartussen dan een nieuwe, 90 kilometer overbruggende spoor- en wegverbinding zou moeten komen om goederen snel tussen die twee havens te transporteren.

Door niet via de Straat van Malakka te varen maar de kortere route door Thailand te gebruiken, zou de logistieke sector gemiddeld vier dagen tijd kunnen besparen en de transportkosten met 15% kunnen verlagen, zei de Thaise premier volgens het Amerikaanse persbureau Bloomberg maandag tijdens een ontmoeting met potentiële investeerders in San Francisco. Bij eerdere gelegenheden beloofde de premier zelfs tijdwinsten tot wel negen dagen.

Premier Srettha Thavisin betoogde in San Francisco verder dat door de groei van de wereldhandel de Straat van Malakka tegen 2030 aan zijn maximale capaciteit zal zitten en dat de beoogde nieuwe route via Thailand een soepele doorstroom zou garanderen. Het project wordt begroot op een kleine 30 miljard dollar.

Voordeel voor China

Afgelopen maand ging de Thaise premier ook al op bezoek bij de Chinese regering om de Land Bridge aan te bevelen als een mooi onderdeel van hun Nieuwe Zijderoute. China is al langer voorstander van de aanleg van een snelle verbinding via Thailand voor het goederenvervoer. Al sinds het VOC-tijdperk zijn er plannen geweest voor het graven van een kanaal door het land, wat in de recentere geschiedenis te boek kwam te staan als het Kra Kanaal. De westerse wereld was nooit zo happig op de Thaise kanaalplannen omdat die vooral in het voordeel van China zouden zijn, en ook nu de Thaise premier de plannen voor de droge Land Bridge nieuw leven wil inblazen, klinken die geluiden weer.

Ook in Singapore en Maleisië is men niet blij met de mogelijke nieuwe concurrentie. De Singaporese transportminister Chee Hong Tat beaamde afgelopen week dat een route via Thailand het internationale goederenvervoer wel tijd zou kunnen besparen, maar hij waarschuwde dat zo’n systeem waarbij scheepslading eerst gelost, daarna doorgevoerd en vervolgens opnieuw geladen wordt, duurder kan gaan uitpakken dan gewoon via de Straat van Malakka varen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Thaise premier lobbyt voor alternatief voor Straat van Malakka | NT

Thaise premier lobbyt voor alternatief voor Straat van Malakka

Tijdswinst van 4 dagen

De Thaise premier Srettha Thavisin probeert met een internationaal charmeoffensief de financiering rond te krijgen voor het zogenoemde Land Bridge-project. Het is een in de coronatijd ontwikkeld plan om in Thailand een weg- en spoorverbinding aan te leggen die voor het internationale goederenvervoer als alternatief zou moeten gaan dienen voor varen via de Straat van Malakka.

Foto: SPhotograph, Shutterstock

Het Thaise plan behelst dat er aan zowel de oostkust van het land (de zijde van de Golf van Thailand/Zuid-Chinese Zee) als de westkust (Andamanse Zee/Indische Oceaan) een nieuwe zeehaven wordt aangelegd, waartussen dan een nieuwe, 90 kilometer overbruggende spoor- en wegverbinding zou moeten komen om goederen snel tussen die twee havens te transporteren.

Door niet via de Straat van Malakka te varen maar de kortere route door Thailand te gebruiken, zou de logistieke sector gemiddeld vier dagen tijd kunnen besparen en de transportkosten met 15% kunnen verlagen, zei de Thaise premier volgens het Amerikaanse persbureau Bloomberg maandag tijdens een ontmoeting met potentiële investeerders in San Francisco. Bij eerdere gelegenheden beloofde de premier zelfs tijdwinsten tot wel negen dagen.

Premier Srettha Thavisin betoogde in San Francisco verder dat door de groei van de wereldhandel de Straat van Malakka tegen 2030 aan zijn maximale capaciteit zal zitten en dat de beoogde nieuwe route via Thailand een soepele doorstroom zou garanderen. Het project wordt begroot op een kleine 30 miljard dollar.

Voordeel voor China

Afgelopen maand ging de Thaise premier ook al op bezoek bij de Chinese regering om de Land Bridge aan te bevelen als een mooi onderdeel van hun Nieuwe Zijderoute. China is al langer voorstander van de aanleg van een snelle verbinding via Thailand voor het goederenvervoer. Al sinds het VOC-tijdperk zijn er plannen geweest voor het graven van een kanaal door het land, wat in de recentere geschiedenis te boek kwam te staan als het Kra Kanaal. De westerse wereld was nooit zo happig op de Thaise kanaalplannen omdat die vooral in het voordeel van China zouden zijn, en ook nu de Thaise premier de plannen voor de droge Land Bridge nieuw leven wil inblazen, klinken die geluiden weer.

Ook in Singapore en Maleisië is men niet blij met de mogelijke nieuwe concurrentie. De Singaporese transportminister Chee Hong Tat beaamde afgelopen week dat een route via Thailand het internationale goederenvervoer wel tijd zou kunnen besparen, maar hij waarschuwde dat zo’n systeem waarbij scheepslading eerst gelost, daarna doorgevoerd en vervolgens opnieuw geladen wordt, duurder kan gaan uitpakken dan gewoon via de Straat van Malakka varen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement