Houthi’s eisen verantwoordelijkheid op voor raketaanval op tanker

Noorse tanker 'Strinda'

Houthi’s in Jemen zeggen verantwoordelijk te zijn voor een raketaanval op een tanker in het zuiden van de Rode Zee. Het schip werd aangevallen nadat de bemanning weigerde te reageren op waarschuwingen, aldus een woordvoerder van de door Iran gesteunde rebellen.

Foto: Shutterstock

De commerciële tanker ‘Strinda’ werd maandagavond getroffen door een kruisraket. Er ontstond een brand en ook andere schade, maar er vielen geen gewonden. De ‘Strinda’, die onder Noorse vlag vaart, was volgens de woordvoerder van de Houthi’s onderweg naar Israël.

De rebellen waarschuwden zaterdag dat alle schepen onderweg naar Israël een “legitiem doelwit” zijn en dreigde de doorvaart door de Rode Zee naar Israëlische havens te blokkeren. Op deze manier hopen ze meer humanitaire hulp voor de burgers van de Gazastrook af te dwingen. De afgelopen dagen hebben de Houthi’s naar eigen zeggen de doorgang van verschillende schepen belemmerd.

De Houthi’s zijn een van de groeperingen die sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas aanvallen op Israël uitvoert. De rebellen zijn in Jemen sinds 2014 verwikkeld in een burgeroorlog met de Jemenitische regering. Die strijd heeft volgens de Verenigde Naties de grootste humanitaire crisis van de afgelopen tijd in de wereld veroorzaakt.

Houthi’s eisen verantwoordelijkheid op voor raketaanval op tanker | NT

Houthi’s eisen verantwoordelijkheid op voor raketaanval op tanker

Noorse tanker 'Strinda'

Houthi’s in Jemen zeggen verantwoordelijk te zijn voor een raketaanval op een tanker in het zuiden van de Rode Zee. Het schip werd aangevallen nadat de bemanning weigerde te reageren op waarschuwingen, aldus een woordvoerder van de door Iran gesteunde rebellen.

Foto: Shutterstock

De commerciële tanker ‘Strinda’ werd maandagavond getroffen door een kruisraket. Er ontstond een brand en ook andere schade, maar er vielen geen gewonden. De ‘Strinda’, die onder Noorse vlag vaart, was volgens de woordvoerder van de Houthi’s onderweg naar Israël.

De rebellen waarschuwden zaterdag dat alle schepen onderweg naar Israël een “legitiem doelwit” zijn en dreigde de doorvaart door de Rode Zee naar Israëlische havens te blokkeren. Op deze manier hopen ze meer humanitaire hulp voor de burgers van de Gazastrook af te dwingen. De afgelopen dagen hebben de Houthi’s naar eigen zeggen de doorgang van verschillende schepen belemmerd.

De Houthi’s zijn een van de groeperingen die sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas aanvallen op Israël uitvoert. De rebellen zijn in Jemen sinds 2014 verwikkeld in een burgeroorlog met de Jemenitische regering. Die strijd heeft volgens de Verenigde Naties de grootste humanitaire crisis van de afgelopen tijd in de wereld veroorzaakt.