Nederland levert stafofficieren voor operatie Rode Zeegebied

militaire bescherming

Nederland zal stafofficieren leveren voor operatie Prosperity Guardian, meldt Defensieminister Kajsa Ollongren dinsdag op X. Deze operatie wordt opgezet in het Rode Zeegebied, waar de Jemenitische Houthi-rebellen al een tijd vrachtschepen onder vuur nemen.

Foto: Shutterstock

Op X zegt Ollongren dat ze dinsdagochtend sprak met de Amerikaanse defensieminister. “Ik heb hem bedankt voor zijn leidende rol en heb toegezegd dat Nederland stafofficieren zal leveren aan operatie Prosperity Guardian.”

Maandag maakte de Amerikaan al bekend dat een coalitie is opgezet. Naast de VS en Nederland nemen ook het Verenigd Koninkrijk, Bahrein, Canada, Frankrijk, Italië, Noorwegen, de Seychellen en Spanje deel aan de coalitie. De landen zullen bijdragen aan patrouilles in het voor de maritieme handel belangrijke gebied. Meerdere grote rederijen zeiden eerder niet meer over de Rode Zee te varen door de verslechterde veiligheidssituatie.

Volgens de Houthi’s richten zij hun raketten en drones op schepen met een link met Israël, als vergelding voor de Israëlische bombardementen in de Gazastrook. Volgens Ollongren ondermijnen de aanvallen op de scheepvaart in de Rode Zee “de vrije doorvaart op zee en zijn een groot gevaar voor schepen en bemanning. Onder leiding van de VS slaan Nederland en veel andere gelijkgestemde landen de handen ineen om de vrije en veilige doorvaart te waarborgen.”

Nederland levert stafofficieren voor operatie Rode Zeegebied | NT

Nederland levert stafofficieren voor operatie Rode Zeegebied

militaire bescherming

Nederland zal stafofficieren leveren voor operatie Prosperity Guardian, meldt Defensieminister Kajsa Ollongren dinsdag op X. Deze operatie wordt opgezet in het Rode Zeegebied, waar de Jemenitische Houthi-rebellen al een tijd vrachtschepen onder vuur nemen.

Foto: Shutterstock

Op X zegt Ollongren dat ze dinsdagochtend sprak met de Amerikaanse defensieminister. “Ik heb hem bedankt voor zijn leidende rol en heb toegezegd dat Nederland stafofficieren zal leveren aan operatie Prosperity Guardian.”

Maandag maakte de Amerikaan al bekend dat een coalitie is opgezet. Naast de VS en Nederland nemen ook het Verenigd Koninkrijk, Bahrein, Canada, Frankrijk, Italië, Noorwegen, de Seychellen en Spanje deel aan de coalitie. De landen zullen bijdragen aan patrouilles in het voor de maritieme handel belangrijke gebied. Meerdere grote rederijen zeiden eerder niet meer over de Rode Zee te varen door de verslechterde veiligheidssituatie.

Volgens de Houthi’s richten zij hun raketten en drones op schepen met een link met Israël, als vergelding voor de Israëlische bombardementen in de Gazastrook. Volgens Ollongren ondermijnen de aanvallen op de scheepvaart in de Rode Zee “de vrije doorvaart op zee en zijn een groot gevaar voor schepen en bemanning. Onder leiding van de VS slaan Nederland en veel andere gelijkgestemde landen de handen ineen om de vrije en veilige doorvaart te waarborgen.”