Oekraïne: 10 miljoen ton geëxporteerd via Zwarte Zee

alternatieve route

Oekraïne zegt 10 miljoen ton aan producten te hebben geëxporteerd via zijn alternatieve route op de Zwarte Zee. Die route werd gecreëerd nadat Rusland zich in juli had teruggetrokken uit de graandeal met Oekraïne. Volgens vicepremier Oleksandr Koebrakov hebben sindsdien 302 schepen goederen naar 24 landen gebracht.

Haven van Odesa
Foto: Shutterstock

De alternatieve route gaat langs de kust van Roemenië, Bulgarije en Turkije. Sinds deze route in gebruik is, voert Rusland vaker aanvallen uit op de haveninfrastructuur van Oekraïne. Volgens het Oekraïense leger worden er drones gebruikt en worden explosieven in de omgeving van havens geplaatst.

De graandeal, gesloten onder bemiddeling van de Verenigde Naties en Turkije, was ongeveer een jaar van kracht. De overeenkomst maakte het voor Oekraïne mogelijk landbouwproducten veilig via de Zwarte Zee te exporteren, terwijl de oorlog tussen Rusland en Oekraïne voortduurt. Onder deze deal werd 32,9 miljoen ton aan producten uitgevoerd.

Oekraïne: 10 miljoen ton geëxporteerd via Zwarte Zee | NT

Oekraïne: 10 miljoen ton geëxporteerd via Zwarte Zee

alternatieve route

Oekraïne zegt 10 miljoen ton aan producten te hebben geëxporteerd via zijn alternatieve route op de Zwarte Zee. Die route werd gecreëerd nadat Rusland zich in juli had teruggetrokken uit de graandeal met Oekraïne. Volgens vicepremier Oleksandr Koebrakov hebben sindsdien 302 schepen goederen naar 24 landen gebracht.

Haven van Odesa
Foto: Shutterstock

De alternatieve route gaat langs de kust van Roemenië, Bulgarije en Turkije. Sinds deze route in gebruik is, voert Rusland vaker aanvallen uit op de haveninfrastructuur van Oekraïne. Volgens het Oekraïense leger worden er drones gebruikt en worden explosieven in de omgeving van havens geplaatst.

De graandeal, gesloten onder bemiddeling van de Verenigde Naties en Turkije, was ongeveer een jaar van kracht. De overeenkomst maakte het voor Oekraïne mogelijk landbouwproducten veilig via de Zwarte Zee te exporteren, terwijl de oorlog tussen Rusland en Oekraïne voortduurt. Onder deze deal werd 32,9 miljoen ton aan producten uitgevoerd.