Britten en Amerikanen slaan ‘grootste Houthi-aanval tot nu toe’ af

18 drones en drie raketen

Amerikaanse en Britse troepen hebben dinsdag drones en raketten neergehaald die de Houthi’s hadden afgevuurd richting internationale scheepvaartroutes in de zuidelijke Rode Zee. De Britse defensieminister Grant Shapps omschrijft de aanval als ‘de grootste’ van de Jemenitische rebellen in de Rode Zee tot dusver.

Containerschip Maersk op de Rode Zee
Foto: David G40 / Shutterstock | Het was volgens de Amerikanen de 26e Houthi-aanval op commerciële scheepvaartroutes in de Rode Zee sinds 19 november.

Het Centrale Commando van het Amerikaanse leger (Centcom) maakte eerder bekend dat de strijdkrachten van beide landen achttien drones en drie raketten hadden uitgeschakeld. Er zijn volgens Centcom geen gewonden of schade gemeld. Het was volgens de Amerikanen de 26e Houthi-aanval op commerciële scheepvaartroutes in de Rode Zee sinds 19 november.

Shapps zegt dat het Verenigd Koninkrijk en bondgenoten duidelijk hebben gemaakt dat dergelijke aanvallen ‘compleet onacceptabel’ zijn en dat de Houthi’s de gevolgen onder ogen moeten zien als ze doorgaan met hun aanvallen. ‘We zullen de maatregelen nemen die nodig zijn om onschuldige levens en de wereldeconomie te beschermen’, waarschuwt de minister.

De Houthi’s staan in de oorlog tussen Israël en Hamas aan de kant van de Palestijnen. Ze zeggen door te gaan met schepen belagen die van of naar Israël varen zolang Israël doorgaat met zijn aanvallen op Gaza. Meerdere scheepvaartbedrijven mijden om die reden de Rode Zee en kiezen voor een omweg.

Britten en Amerikanen slaan ‘grootste Houthi-aanval tot nu toe’ af | NT

Britten en Amerikanen slaan ‘grootste Houthi-aanval tot nu toe’ af

18 drones en drie raketen

Amerikaanse en Britse troepen hebben dinsdag drones en raketten neergehaald die de Houthi’s hadden afgevuurd richting internationale scheepvaartroutes in de zuidelijke Rode Zee. De Britse defensieminister Grant Shapps omschrijft de aanval als ‘de grootste’ van de Jemenitische rebellen in de Rode Zee tot dusver.

Containerschip Maersk op de Rode Zee
Foto: David G40 / Shutterstock | Het was volgens de Amerikanen de 26e Houthi-aanval op commerciële scheepvaartroutes in de Rode Zee sinds 19 november.

Het Centrale Commando van het Amerikaanse leger (Centcom) maakte eerder bekend dat de strijdkrachten van beide landen achttien drones en drie raketten hadden uitgeschakeld. Er zijn volgens Centcom geen gewonden of schade gemeld. Het was volgens de Amerikanen de 26e Houthi-aanval op commerciële scheepvaartroutes in de Rode Zee sinds 19 november.

Shapps zegt dat het Verenigd Koninkrijk en bondgenoten duidelijk hebben gemaakt dat dergelijke aanvallen ‘compleet onacceptabel’ zijn en dat de Houthi’s de gevolgen onder ogen moeten zien als ze doorgaan met hun aanvallen. ‘We zullen de maatregelen nemen die nodig zijn om onschuldige levens en de wereldeconomie te beschermen’, waarschuwt de minister.

De Houthi’s staan in de oorlog tussen Israël en Hamas aan de kant van de Palestijnen. Ze zeggen door te gaan met schepen belagen die van of naar Israël varen zolang Israël doorgaat met zijn aanvallen op Gaza. Meerdere scheepvaartbedrijven mijden om die reden de Rode Zee en kiezen voor een omweg.