Mogelijk Nederlands fregat op missie naar Rode Zee

Zr. Ms. Tromp

Het kabinet onderzoekt of het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Tromp ingezet kan worden in de Rode Zee om daar de internationale scheepvaart te beschermen tegen aanvallen van Houthi’s uit Jemen. De inzet zal dan gevolgen hebben voor een reis van de Tromp naar Oost-Azië.

Fregat Tromp
In de Rode Zee is al een missie actief onder leiding van de Amerikanen waaraan Nederland met een of twee stafofficieren bijdraagt. Foto: Riekelt Hakvoort / Shutterstock

In de Rode Zee is al een missie actief onder leiding van de Amerikanen waaraan Nederland met een of twee stafofficieren bijdraagt. Ook gaat de EU een missie die kant opsturen. Demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) schrijft aan de Kamer dat nog niet duidelijk is aan welke missie het Nederlandse fregat gaat deelnemen.

De Tromp gaat begin maart volgens planning tot medio september op reis naar de Indo-Pacific. Het kabinet wil om het jaar een marineschip naar die regio sturen. Als de Tromp wordt ingezet in de Rode Zee is de reis niet helemaal van de baan, zegt een woordvoerder van het ministerie. Dan zal gekeken worden of het gecombineerd kan worden met de missie in de Rode Zee.

Raket neergehaald

Ondertussen hebben de Amerikaanse strijdkrachten woensdagochtend weer een raket neergehaald die de Jemenitische Houthi-rebellen hadden afgevuurd richting de Rode Zee. Er zijn geen gewonden gevallen, verklaart het regionale commandocentrum van de Verenigde Staten (CENTCOM) op X.

De antischeepsraket werd afgevuurd vanuit een deel van Jemen dat onder controle staat van de rebellen. De Houthi’s voeren sinds de oorlog tussen Israël en Hamas aanvallen uit op schepen op de Rode Zee en de Golf van Aden. Aanvankelijk werden alleen vaartuigen met een Israëlische link getroffen. Amerikaanse en Britse schepen zijn ook doelwitten omdat de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk Houthi-doelen hebben aangevallen.

De aanvallen op de Amerikaanse en Britse schepen gaan uit zelfverdediging door, aldus een woordvoerder van de Houthi-rebellen woensdag op de Jemenitische televisiezender Al-Masirah.

Mogelijk Nederlands fregat op missie naar Rode Zee | NT

Mogelijk Nederlands fregat op missie naar Rode Zee

Zr. Ms. Tromp

Het kabinet onderzoekt of het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Tromp ingezet kan worden in de Rode Zee om daar de internationale scheepvaart te beschermen tegen aanvallen van Houthi’s uit Jemen. De inzet zal dan gevolgen hebben voor een reis van de Tromp naar Oost-Azië.

Fregat Tromp
In de Rode Zee is al een missie actief onder leiding van de Amerikanen waaraan Nederland met een of twee stafofficieren bijdraagt. Foto: Riekelt Hakvoort / Shutterstock

In de Rode Zee is al een missie actief onder leiding van de Amerikanen waaraan Nederland met een of twee stafofficieren bijdraagt. Ook gaat de EU een missie die kant opsturen. Demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) schrijft aan de Kamer dat nog niet duidelijk is aan welke missie het Nederlandse fregat gaat deelnemen.

De Tromp gaat begin maart volgens planning tot medio september op reis naar de Indo-Pacific. Het kabinet wil om het jaar een marineschip naar die regio sturen. Als de Tromp wordt ingezet in de Rode Zee is de reis niet helemaal van de baan, zegt een woordvoerder van het ministerie. Dan zal gekeken worden of het gecombineerd kan worden met de missie in de Rode Zee.

Raket neergehaald

Ondertussen hebben de Amerikaanse strijdkrachten woensdagochtend weer een raket neergehaald die de Jemenitische Houthi-rebellen hadden afgevuurd richting de Rode Zee. Er zijn geen gewonden gevallen, verklaart het regionale commandocentrum van de Verenigde Staten (CENTCOM) op X.

De antischeepsraket werd afgevuurd vanuit een deel van Jemen dat onder controle staat van de rebellen. De Houthi’s voeren sinds de oorlog tussen Israël en Hamas aanvallen uit op schepen op de Rode Zee en de Golf van Aden. Aanvankelijk werden alleen vaartuigen met een Israëlische link getroffen. Amerikaanse en Britse schepen zijn ook doelwitten omdat de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk Houthi-doelen hebben aangevallen.

De aanvallen op de Amerikaanse en Britse schepen gaan uit zelfverdediging door, aldus een woordvoerder van de Houthi-rebellen woensdag op de Jemenitische televisiezender Al-Masirah.