Franse politiek boos over EU-kritiek treinfusie

alstom en siemens

De Franse regering is boos op het verwachte veto van de Europese Commissie voor de fusie van Alstom en Siemens. EU-commissaris Margrethe Vestager (foto) van Mededinging maakt volgens ingewijden woensdag bekend dat er geen goedkeuring komt voor het samenvoegen van de treinbouw-onderdelen van beide bedrijven.

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire stelt dat als Brussel een veto uitspreekt er dan een ‘economische fout’ wordt gemaakt, die indruist tegen de Europese industriële belangen. Le Maire denkt juist dat de fusie leidt tot een sterke Europese speler op treingebied, die het hoofd kan bieden aan zware concurrentie uit China. De Europese Commissie vreest echter voor een te sterke positie van het fusiebedrijf op de Europese treinmarkt.

Diepgaand onderzoek

Siemens en Alstom kondigden de deal in 2017 aan en vorig jaar werd door Brussel een diepgaand onderzoek ingesteld naar de zaak. Siemens is vooral bekend als fabrikant van de hogesnelheidstrein ICE, maar maakt ook stadstrams zoals de Combino in Amsterdam. Alstom is onder meer de maker van de TGV in Frankrijk.

Lees ook: ‘Brussel blokkeert spoorfusie Siemens en Alstom’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Franse politiek boos over EU-kritiek treinfusie | NT

Franse politiek boos over EU-kritiek treinfusie

alstom en siemens

De Franse regering is boos op het verwachte veto van de Europese Commissie voor de fusie van Alstom en Siemens. EU-commissaris Margrethe Vestager (foto) van Mededinging maakt volgens ingewijden woensdag bekend dat er geen goedkeuring komt voor het samenvoegen van de treinbouw-onderdelen van beide bedrijven.

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire stelt dat als Brussel een veto uitspreekt er dan een ‘economische fout’ wordt gemaakt, die indruist tegen de Europese industriële belangen. Le Maire denkt juist dat de fusie leidt tot een sterke Europese speler op treingebied, die het hoofd kan bieden aan zware concurrentie uit China. De Europese Commissie vreest echter voor een te sterke positie van het fusiebedrijf op de Europese treinmarkt.

Diepgaand onderzoek

Siemens en Alstom kondigden de deal in 2017 aan en vorig jaar werd door Brussel een diepgaand onderzoek ingesteld naar de zaak. Siemens is vooral bekend als fabrikant van de hogesnelheidstrein ICE, maar maakt ook stadstrams zoals de Combino in Amsterdam. Alstom is onder meer de maker van de TGV in Frankrijk.

Lees ook: ‘Brussel blokkeert spoorfusie Siemens en Alstom’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement