De EVG schrijft in een verklaring zich te beraden ‘op hoe we verder moeten’. Een ding is echter nu al duidelijk, zo stelt de vakbond. ‘Het worden dan pittige onderhandelingen, tot en met een staking aan toe.’

Het akkoord met de machinisten werd aangekondigd door de premiers van de Duitse deelstaten Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein, die als bemiddelaars optraden in het loonconflict. ‘Er staat nu een eindresultaat dat door alle partijen gesteund wordt’, zo klinkt het. Er zijn onder meer afspraken gemaakt over loonsverhogingen en coronabonussen voor de machinisten.

Doorn in het oog

De bemoeienis van de premiers is de EVG een doorn in het oog. ‘De politiek bemoeide zich op een ondraaglijke manier met dit loonconflict’, schrijft de bond. ‘Blijkbaar zaten twee zittende premiers aan de onderhandelingstafel zonder dat er een bemiddelingsprocedure was gestart. Geschillen over cao-onderhandelingen moeten worden opgelost door de werkgevers en werknemers, niet door de politiek. Wij verwachten van partijen dat zij afstand nemen van deze aanpak.’

De machinistenstakingen troffen het passagiers- en goederenvervoer op het Duitse spoor. Zaterdag deed Deutsche Bahn nog een nieuw bod aan GDL om het conflict te beëindigen. Volgens het spoorbedrijf bevatte dat voorstel verschillende verbeteringen. GDL had gedreigd om voorbereidingen voor een nieuwe staking te beginnen als Deutsche Bahn niet met een verbeterd voorstel zou komen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding