Europees onderzoek naar illegale staatssteun DB Cargo

oneerlijke concurrentie

De Europese Commissie heeft een onderzoek ingesteld waarin uitgezocht moet worden in hoeverre bepaalde steunmaatregelen van de Duitse overheid voor DB Cargo in lijn zijn met de EU-staatssteunregels. De commissie meldt een ‘diepgaand onderzoek’ in te stellen naar aanleiding van een klacht over de situatie.

Deutsche bahn
Foto: DB

DB-Cargo is een dochteronderneming van het staatsbedrijf Deutsche Bahn AG. Hoewel het bedrijf de laatste jaren grote verliezen heeft gemaakt, wordt dit verlies structureel opgevangen door Deutsche Bahn op basis van een overeenkomst van winst en verlies tussen de twee bedrijven. Volgens de indiener van de klacht is er hierdoor sprake van een oneerlijke concurrentie met particuliere spoorvervoerders.

Door de financiële steun die DB Cargo van de overheid ontvangt kan het bedrijf investeren in de groei en uitbreiding van het bedrijf, wat zij zonder de financiële steun niet hadden kunnen doen. De Europese Commissie laat weten onder andere onderzoek te gaan doen naar de overeenkomst van winst en verlies tussen Deutsche Bahn AG en DB Cargo en de mogelijk voordelige voorwaarden voor leningen die het bedrijf heeft gekregen.

Volgens de huidige EU-staatssteunregels hoeft een interventie vanuit de overheid niet als staatssteun te worden beschouwd wanneer deze door een particuliere marktdeelnemer onder marktvoorwaarden zou zijn geaccepteerd. Wanneer dit niet het geval is, valt de investering van de overheid onder staatsteun volgens artikel 107 van het EU-werkingsverdrag. In dit artikel wordt staatsteun gezien als onverenigbaar met de interne markt omdat een bedrijf dan een financieel voordeel heeft ten opzichte van zijn concurrenten. Hierop worden wel een aantal uitzonderingen benoemd.

Marktwerking

Hans-Willem Vroon, directeur van belangenbehartiger RailGood, benoemde dit probleem vorige week al in een bericht op LinkedIn naar aanleiding van berichten over de vervanging van de locomotievenvloot van DB Cargo. Het bedrijf bestelde 200 hybride locomotieven, na een jaar geleden al 100 nieuwe locomotieven te hebben besteld.

‘Concurrenten op de vrije markt moeten concurreren met Deutsche Bahn met zijn oneindige hoeveelheid geldzakken en Duitse staatssteun. Marktwerking op het spoor blijft een bijzondere aangelegenheid in Europa. Ondernemers zijn slim en inventief, al is deze vorm van concurrentie vanuit zakelijk financieel perspectief niet erg prettig’, zo reageert hij op het nieuws.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Europees onderzoek naar illegale staatssteun DB Cargo | NT

Europees onderzoek naar illegale staatssteun DB Cargo

oneerlijke concurrentie

De Europese Commissie heeft een onderzoek ingesteld waarin uitgezocht moet worden in hoeverre bepaalde steunmaatregelen van de Duitse overheid voor DB Cargo in lijn zijn met de EU-staatssteunregels. De commissie meldt een ‘diepgaand onderzoek’ in te stellen naar aanleiding van een klacht over de situatie.

Deutsche bahn
Foto: DB

DB-Cargo is een dochteronderneming van het staatsbedrijf Deutsche Bahn AG. Hoewel het bedrijf de laatste jaren grote verliezen heeft gemaakt, wordt dit verlies structureel opgevangen door Deutsche Bahn op basis van een overeenkomst van winst en verlies tussen de twee bedrijven. Volgens de indiener van de klacht is er hierdoor sprake van een oneerlijke concurrentie met particuliere spoorvervoerders.

Door de financiële steun die DB Cargo van de overheid ontvangt kan het bedrijf investeren in de groei en uitbreiding van het bedrijf, wat zij zonder de financiële steun niet hadden kunnen doen. De Europese Commissie laat weten onder andere onderzoek te gaan doen naar de overeenkomst van winst en verlies tussen Deutsche Bahn AG en DB Cargo en de mogelijk voordelige voorwaarden voor leningen die het bedrijf heeft gekregen.

Volgens de huidige EU-staatssteunregels hoeft een interventie vanuit de overheid niet als staatssteun te worden beschouwd wanneer deze door een particuliere marktdeelnemer onder marktvoorwaarden zou zijn geaccepteerd. Wanneer dit niet het geval is, valt de investering van de overheid onder staatsteun volgens artikel 107 van het EU-werkingsverdrag. In dit artikel wordt staatsteun gezien als onverenigbaar met de interne markt omdat een bedrijf dan een financieel voordeel heeft ten opzichte van zijn concurrenten. Hierop worden wel een aantal uitzonderingen benoemd.

Marktwerking

Hans-Willem Vroon, directeur van belangenbehartiger RailGood, benoemde dit probleem vorige week al in een bericht op LinkedIn naar aanleiding van berichten over de vervanging van de locomotievenvloot van DB Cargo. Het bedrijf bestelde 200 hybride locomotieven, na een jaar geleden al 100 nieuwe locomotieven te hebben besteld.

‘Concurrenten op de vrije markt moeten concurreren met Deutsche Bahn met zijn oneindige hoeveelheid geldzakken en Duitse staatssteun. Marktwerking op het spoor blijft een bijzondere aangelegenheid in Europa. Ondernemers zijn slim en inventief, al is deze vorm van concurrentie vanuit zakelijk financieel perspectief niet erg prettig’, zo reageert hij op het nieuws.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement