Een bedrag van rond 3,2 miljard euro zou DB halen uit eigen middelen van andere goed draaiende onderdelen van het spoorbedrijf, terwijl de rest (1 miljard euro) met belastinggeld zou worden gefinancierd, heet het in de publicatie.

DB Cargo zou met het geld nieuwe locomotieven en wagons ter waarde van 750 miljoen euro willen aanschaffen, terwijl de ‘transformatie’ van het zwaar verliesgevende wagentransport een bedrag van een half miljard euro krijgt, aldus het weekblad, dat zich baseert op ‘eigen informatiebronnen’.

DB Schenker

Nog eens een som van 1,4 miljard euro is bestemd voor het afdekken van ‘projectkosten’ voor DB Cargo, terwijl onder de noemer ‘overige projecten’ 430 miljoen euro is gereserveerd. Een bedrag van 500 miljoen euro is verder uitgetrokken voor verdere investeringen in de noodzakelijke digitalisering.

Kenners in de markt zeggen tegen het Duitse weekblad dat de de directie kort voor de grote reorganisatie van het concern, waartoe ook de verkoop van dochterbedrijf DB Schenker behoort, de railgoederendochter wil voorzien van een stevige geldpot voor de toekomst. De timing zou daarbij gunstig zijn, omdat de Bondsregering duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan.

DB ontkent plan

DB ontkent intussen dat er sprake is van een miljardeninjectie voor DB Cargo en wijst de inhoud van het artikel in Der Spiegel als ‘geheel onjuist’ van de hand. ‘Er is geen enkele basis voor het verhaal en deze bedragen’, aldus een woordvoerder van DB.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement