De Nederlandse tak van de goederendochter van Deutsche Bahn heeft besloten akkoord te gaan met een eerder door de vakbonden opgesteld eindbod. Maandagmiddag worden de details van het akkoord nog verder uitgewerkt en deze week wordt het cao-resultaat ter stemming voorgelegd aan de leden.

In het eindbod werd gevraagd om een loonsverhoging van 407 euro bruto per maand voor alle salarisschalen, wat neerkomt op een loonsverhoging van 11,74% voor de grootste groep medewerkers, waaronder de machinisten. DB Cargo bood eerder een loonsverhoging van 10,2% aan.

De nieuwe cao heeft een looptijd van 15 maanden en gaat met terugwerkende kracht in per 1 april 2023. Ook gaat de werkgever een groter deel van de pensioenpremie voor zijn rekening nemen en de niet-loongerelateerde vergoedingen gaan met 7% omhoog.

Geen kolen

‘Het heeft even geduurd, maar nu kunnen we spreken van een prima onderhandelingsresultaat. Pas toen er stakingsdreiging in de lucht hing en we een brief naar de werkgevers in de Rotterdamse haven hadden gestuurd, met de dreiging dat er geen kolen meer naar Duitsland zouden worden vervoerd, ging DB Cargo toch uiteindelijk akkoord met ons eindbod’, zo laat FNV-onderhandelaar Niek Stam weten.

Hoewel het gebruikelijk is dat een werkgever met een eindbod komt, stelden de vakbonden vorige maand ‘het heft in eigen handen te nemen omdat dit proces nu zo ontzettend lang duurt’. In eerste instantie liet DB Cargo weten ‘niet onwelwillend te staan’ tegenover het eindbod maar nog een aantal punten te willen bespreken.

De vakbonden reageerden vervolgens dat het hen duidelijk was geworden dat de goederenvervoerder het eindbod niet accepteerde en dat er op korte termijn ook geen zicht zou zijn op een akkoord bij verdere gesprekken. Op basis van ledenvergaderingen wilden de vakbonden een besluit nemen over ‘eventuele acties’. Deze acties zijn dankzij het nieuwe akkoord nu echter afgewend.

Mislukt

In Duitsland hangt de stakingsdreiging echter nog wel in de lucht. Vorige week liet de Duitse vakbond EVG weten de onderhandelingen met Deutsche Bahn als mislukt te verklaren. Er zijn inmiddels al zeven onderhandelingsronden geweest tussen de Duitse spoorwegonderneming en EVG en het spoorvervoer in Duitsland lag meerdere keren volledig stil. Ook het Nederlandse spoorgoederenvervoer ondervindt hier veel hinder van.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement