‘Met deze pilot willen we inzichten krijgen in de technische aspecten, randvoorwaarden zoals vergunningseisen, daadwerkelijke kosten en de hoeveelheid CO2-reductie van het vervoer’, zo legt Kim Hazelaar, programmamanager van Topsector Logistiek uit. De organisatie werkt samen met Renewi, DB Cargo, Cabooter Venlo en AEB Amsterdam aan de proef. Renewi vervoert het afval in balen. Hierdoor kan er meer meegenomen worden dan wanner er los afval getransporteerd wordt.
Het bedrijf onderzoekt onder andere in hoeverre het technisch haalbaar is om het afval te verbalen en in een treinwagon te plaatsen. Volgens de afvalspecialist speelt ook veiligheid een grote rol bij de keuze om het afval te verbalen. Zo zou bij opslag het brandgevaar lager worden vanwege de afwezigheid van zuurstof of hete objecten.
Renewi transporteert op dit moment 1.300 ton restafval per week over de weg uit Limburg naar Amsterdam. ‘Tijdens de pilot wordt 500 ton afval in één keer over het spoor vervoerd. Normaal gesproken zijn daar 23 vrachtwagens voor nodig’, zo legt Nanouke van ’t Riet, ceo bij DB Cargo uit. De pilot duurt, inclusief het verbalen van het afval, drie weken. Nu moet worden gekeken naar de mate waarin het spoor een goed alternatief is voor het vervoeren van afval in de toekomst. Vorig jaar voerde Renewi ook al een test uit met het vervoeren van afval via de binnenvaart.
U las zojuist één van de gratis premium artikelen
Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af
Bent u al abonnee?