DB Cargo: stoppen met onrendabel wagenladingvervoer niet aan de orde

'Geen massaal banenverlies'

DB Cargo is niet van plan het wagenladingvervoer, railtransport van vracht die één of een beperkt aantal wagons vult in plaats van een complete trein, rigoureus in te perken of zelfs te stoppen. Er is ook geen sprake van massaal banenverlies bij de Duitse spoorgoederenvervoerder. Dit meldt DB-topvrouw Sigrid Nikutta naar aanleiding van mediaberichten waarin werd gesteld dat DB Cargo mogelijk plannen had in die richting.

Foto: Pixabay

DB Cargo kampt de laatste jaren met grote verliezen. Over 2022 was er sprake van een verlies van 665 miljoen euro, waarvan ongeveer 400 miljoen veroorzaakt zou zijn door het wagenladingvervoer. Jörg Hensel, voorzitter van de algemene ondernemingsraad van DB Cargo, stelde eerder deze maand dat het mogelijk nodig zou zijn om deze verlieslatende activiteit van DB Cargo sterk in te perken om vanaf 2024 weer winst te kunnen maken. Er zou een ‘plan B’ zijn waarbij het aantal rangeerstations voor dit type vervoer in Duitsland zou afnemen van 144 naar slechts tien. Ook zou dit betekenen dat er ruim 8.000 banen op de tocht staan.

Onzeker

Volgens de vervoerder wordt er gewerkt aan een plan om het bedrijf weer levensvatbaar te maken, maar heeft de DB-dochteronderneming niet de intentie om het wagenladingvervoer zo rigoureus een halt toe te roepen. Volgens transportvakblad DVZ zijn er, vooral in de administratie, wel ontslagen denkbaar bij DB Cargo, maar in veel mindere mate dan waarover nu wordt bericht.

‘De openlijke speculaties over massaal banenverlies bij DB Cargo maken zowel onze werknemers als onze klanten onzeker. Ook schaden deze speculaties ons doel om meer goederen van de weg af te halen en via het spoor te vervoeren’, zo zegt Nikutta hierover. Ze benadrukt bovendien dat wagenladingvervoer juist een centrale rol speelt bij DB Cargo, omdat dit type vervoer veel vrachtwagens van de weg haalt.

Uit de begroting over 2024 bleek recent dat de Duitse regering besloten heeft het wagenladingvervoer in het land volgend jaar met 300 miljoen euro te ondersteunen. DB Cargo erkent dat het wagenladingvervoer nu in geen enkel Europees land economisch levensvatbaar is. De financiële steun moet volgens Nikutta echter de periode overbruggen waarin er nog geen Digitale Automatische Koppeling (DAK) beschikbaar is. Die komt volgens de huidige verwachtingen in 2030 en zou de kosten van het wagenladingvervoer flink kunnen verminderen. Nikutta benadrukt bovendien er hard aan te gaan werken om DB Cargo weer economisch levensvatbaar en toekomstbestendig te maken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

DB Cargo: stoppen met onrendabel wagenladingvervoer niet aan de orde | NT

DB Cargo: stoppen met onrendabel wagenladingvervoer niet aan de orde

'Geen massaal banenverlies'

DB Cargo is niet van plan het wagenladingvervoer, railtransport van vracht die één of een beperkt aantal wagons vult in plaats van een complete trein, rigoureus in te perken of zelfs te stoppen. Er is ook geen sprake van massaal banenverlies bij de Duitse spoorgoederenvervoerder. Dit meldt DB-topvrouw Sigrid Nikutta naar aanleiding van mediaberichten waarin werd gesteld dat DB Cargo mogelijk plannen had in die richting.

Foto: Pixabay

DB Cargo kampt de laatste jaren met grote verliezen. Over 2022 was er sprake van een verlies van 665 miljoen euro, waarvan ongeveer 400 miljoen veroorzaakt zou zijn door het wagenladingvervoer. Jörg Hensel, voorzitter van de algemene ondernemingsraad van DB Cargo, stelde eerder deze maand dat het mogelijk nodig zou zijn om deze verlieslatende activiteit van DB Cargo sterk in te perken om vanaf 2024 weer winst te kunnen maken. Er zou een ‘plan B’ zijn waarbij het aantal rangeerstations voor dit type vervoer in Duitsland zou afnemen van 144 naar slechts tien. Ook zou dit betekenen dat er ruim 8.000 banen op de tocht staan.

Onzeker

Volgens de vervoerder wordt er gewerkt aan een plan om het bedrijf weer levensvatbaar te maken, maar heeft de DB-dochteronderneming niet de intentie om het wagenladingvervoer zo rigoureus een halt toe te roepen. Volgens transportvakblad DVZ zijn er, vooral in de administratie, wel ontslagen denkbaar bij DB Cargo, maar in veel mindere mate dan waarover nu wordt bericht.

‘De openlijke speculaties over massaal banenverlies bij DB Cargo maken zowel onze werknemers als onze klanten onzeker. Ook schaden deze speculaties ons doel om meer goederen van de weg af te halen en via het spoor te vervoeren’, zo zegt Nikutta hierover. Ze benadrukt bovendien dat wagenladingvervoer juist een centrale rol speelt bij DB Cargo, omdat dit type vervoer veel vrachtwagens van de weg haalt.

Uit de begroting over 2024 bleek recent dat de Duitse regering besloten heeft het wagenladingvervoer in het land volgend jaar met 300 miljoen euro te ondersteunen. DB Cargo erkent dat het wagenladingvervoer nu in geen enkel Europees land economisch levensvatbaar is. De financiële steun moet volgens Nikutta echter de periode overbruggen waarin er nog geen Digitale Automatische Koppeling (DAK) beschikbaar is. Die komt volgens de huidige verwachtingen in 2030 en zou de kosten van het wagenladingvervoer flink kunnen verminderen. Nikutta benadrukt bovendien er hard aan te gaan werken om DB Cargo weer economisch levensvatbaar en toekomstbestendig te maken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement