Blusvoorzieningen op Europoort op orde, geen boete voor ProRail

succesvolle pilot

ProRail heeft op Europoort een succesvolle pilot uitgevoerd met het spoelen van de leidingen van de permanente blusvoorzieningen op het emplacement op de vereiste snelheid van drie meter per seconde. Op de emplacementen Waalhaven Zuid, Maasvlakte, Botlek en Pernis wordt er nog gewerkt aan een planning voor een vergelijkbare proef. De spoorbeheerder laat bovendien weten dat er geen sanctie wordt opgelegd vanuit de milieudienst voor het niet op tijd spoelen van de leidingen.

Blustrein, Waalhaven Zuid, ProRail
Foto: NT/Simone van der Lee

Op de emplacementen Waalhaven Zuid, Maasvlakte, Botlek, Europoort en Pernis moesten uiterlijk 1 januari permanente blusvoorzieningen zijn gerealiseerd om te voldoen aan de voorwaarden voor het rangeren met gevaarlijke stoffen. Op vier van de vijf emplacementen waren de blusvoorzieningen er op tijd. Pernis is echter twee maanden gesloten geweest voor het rangeren met gevaarlijke stoffen omdat er nog sprake was van lekkages in het blussysteem.

Daarnaast kreeg ProRail begin december vorig jaar te horen dat de leidingen op een hogere snelheid gespoeld moesten worden dan oorspronkelijk verwacht. De spoorbeheerder heeft uiteindelijk tot 23 april de tijd gekregen om de leidingen op de vereiste snelheid te spoelen, maar dit bleek niet haalbaar, waardoor een boete van de milieudienst dreigde. Die boete krijgt ProRail niet. Wel is de spoorbeheerder nog in overleg met de milieudienst over de deadlines voor andere emplacementen.

Boosterpompen

De leidingen die eind vorig jaar waren aangelegd waren niet geschikt voor het spoelen op de vereiste hoge snelheid. Dat probleem moest worden opgelost door boosterpompen te gebruiken, die ervoor zorgen dat de druk geleidelijk wordt opgevoerd, waardoor er niet te veel druk op het systeem ontstaat en er geen lekkages optreden. Op Europoort is deze oplossing inmiddels toegepast.

Over de planning voor de andere emplacementen is nog niks bekend. ‘We moeten deze oplossing wel per emplacement aanpassen omdat de emplacementen natuurlijk allemaal verschillen. Denk bijvoorbeeld aan de breedte- en hoogteverschillen’, zo laat een woordvoerder weten.

Op Waalhaven Zuid en Maasvlakte is ProRail nog bezig met het voltooien van andere werkzaamheden. Voor deze zogeheten ‘droge werkzaamheden’, zoals bijvoorbeeld het installeren van hekwerken en verlichting, heeft de spoorbeheerder langer de tijd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Blusvoorzieningen op Europoort op orde, geen boete voor ProRail | NT

Blusvoorzieningen op Europoort op orde, geen boete voor ProRail

succesvolle pilot

ProRail heeft op Europoort een succesvolle pilot uitgevoerd met het spoelen van de leidingen van de permanente blusvoorzieningen op het emplacement op de vereiste snelheid van drie meter per seconde. Op de emplacementen Waalhaven Zuid, Maasvlakte, Botlek en Pernis wordt er nog gewerkt aan een planning voor een vergelijkbare proef. De spoorbeheerder laat bovendien weten dat er geen sanctie wordt opgelegd vanuit de milieudienst voor het niet op tijd spoelen van de leidingen.

Blustrein, Waalhaven Zuid, ProRail
Foto: NT/Simone van der Lee

Op de emplacementen Waalhaven Zuid, Maasvlakte, Botlek, Europoort en Pernis moesten uiterlijk 1 januari permanente blusvoorzieningen zijn gerealiseerd om te voldoen aan de voorwaarden voor het rangeren met gevaarlijke stoffen. Op vier van de vijf emplacementen waren de blusvoorzieningen er op tijd. Pernis is echter twee maanden gesloten geweest voor het rangeren met gevaarlijke stoffen omdat er nog sprake was van lekkages in het blussysteem.

Daarnaast kreeg ProRail begin december vorig jaar te horen dat de leidingen op een hogere snelheid gespoeld moesten worden dan oorspronkelijk verwacht. De spoorbeheerder heeft uiteindelijk tot 23 april de tijd gekregen om de leidingen op de vereiste snelheid te spoelen, maar dit bleek niet haalbaar, waardoor een boete van de milieudienst dreigde. Die boete krijgt ProRail niet. Wel is de spoorbeheerder nog in overleg met de milieudienst over de deadlines voor andere emplacementen.

Boosterpompen

De leidingen die eind vorig jaar waren aangelegd waren niet geschikt voor het spoelen op de vereiste hoge snelheid. Dat probleem moest worden opgelost door boosterpompen te gebruiken, die ervoor zorgen dat de druk geleidelijk wordt opgevoerd, waardoor er niet te veel druk op het systeem ontstaat en er geen lekkages optreden. Op Europoort is deze oplossing inmiddels toegepast.

Over de planning voor de andere emplacementen is nog niks bekend. ‘We moeten deze oplossing wel per emplacement aanpassen omdat de emplacementen natuurlijk allemaal verschillen. Denk bijvoorbeeld aan de breedte- en hoogteverschillen’, zo laat een woordvoerder weten.

Op Waalhaven Zuid en Maasvlakte is ProRail nog bezig met het voltooien van andere werkzaamheden. Voor deze zogeheten ‘droge werkzaamheden’, zoals bijvoorbeeld het installeren van hekwerken en verlichting, heeft de spoorbeheerder langer de tijd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement