Cao-conflict DB en EVG beslecht, stakingsdreiging voorbij

410 euro loonsverhoging in twee jaar

Het cao-conflict tussen Deutsche Bahn en de Duitse vakbond EVG is beëindigd en daarmee is de dreiging van een nieuwe staking op het Duitse spoor definitief afgewend. Vorige maand kwam een arbitrageteam tot een schikkingsadvies waar zowel DB als het vakbondsbestuur positief instonden. Nu zijn ook de vakbondsleden akkoord gegaan met het advies. De medewerkers krijgen een vast bedrag aan loonsverhoging van in totaal 410 euro in twee jaar.

Foto: Deutsche Bahn

Uiteindelijk heeft ruim 52%  van de leden voor het aanvaarden van het advies gestemd. Om tot staking over te kunnen gaan had meer dan driekwart van de leden tegen het advies moeten stemmen. Het arbitrageproces vond eind juli plaats na zeven mislukte onderhandelingspogingen tussen de vakbond en DB.

Het cao-conflict heeft tot meerdere stakingen geleid waarbij het spoorgoederenvervoer in Duitsland grotendeels werd stilgelegd. Hoewel vorige maand bekend werd dat het vakbondsbestuur positief tegenover tegenover de conclusies uit de arbitrageprocedure stond, stelden zij wel dat het laatste woord bij de leden zou liggen.

De medewerkers van Deutsche Bahn krijgen nu onder andere een loonsverhoging van 410 euro in twee stappen en later dit jaar een eenmalige inflatiepremie van 2.850 euro netto. Voor sommige beroepsgroepen, waar 70.000 medewerkers onder vallen, zijn daarnaast nog structurele verhogingen van de loontabellen afgesproken. Dit zijn medewerkers van bij DB Dialog, DB Security, DB Fahrwegdienste, DB Zeitarbeit en DB Services.

De looptijd van de nieuwe cao bedraagt 25 maanden. Voor machinisten van DB Cargo komt er bovendien een flexibel werktijdmodel, waarbij ze een extra vergoeding krijgen wanneer ze vrijwillig langere afstanden rijden. In november beginnen er daarnaast alweer nieuwe cao-onderhandelingen,  tussen DB en GDL, een Duitse vakbond voor machinisten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Cao-conflict DB en EVG beslecht, stakingsdreiging voorbij | NT

Cao-conflict DB en EVG beslecht, stakingsdreiging voorbij

410 euro loonsverhoging in twee jaar

Het cao-conflict tussen Deutsche Bahn en de Duitse vakbond EVG is beëindigd en daarmee is de dreiging van een nieuwe staking op het Duitse spoor definitief afgewend. Vorige maand kwam een arbitrageteam tot een schikkingsadvies waar zowel DB als het vakbondsbestuur positief instonden. Nu zijn ook de vakbondsleden akkoord gegaan met het advies. De medewerkers krijgen een vast bedrag aan loonsverhoging van in totaal 410 euro in twee jaar.

Foto: Deutsche Bahn

Uiteindelijk heeft ruim 52%  van de leden voor het aanvaarden van het advies gestemd. Om tot staking over te kunnen gaan had meer dan driekwart van de leden tegen het advies moeten stemmen. Het arbitrageproces vond eind juli plaats na zeven mislukte onderhandelingspogingen tussen de vakbond en DB.

Het cao-conflict heeft tot meerdere stakingen geleid waarbij het spoorgoederenvervoer in Duitsland grotendeels werd stilgelegd. Hoewel vorige maand bekend werd dat het vakbondsbestuur positief tegenover tegenover de conclusies uit de arbitrageprocedure stond, stelden zij wel dat het laatste woord bij de leden zou liggen.

De medewerkers van Deutsche Bahn krijgen nu onder andere een loonsverhoging van 410 euro in twee stappen en later dit jaar een eenmalige inflatiepremie van 2.850 euro netto. Voor sommige beroepsgroepen, waar 70.000 medewerkers onder vallen, zijn daarnaast nog structurele verhogingen van de loontabellen afgesproken. Dit zijn medewerkers van bij DB Dialog, DB Security, DB Fahrwegdienste, DB Zeitarbeit en DB Services.

De looptijd van de nieuwe cao bedraagt 25 maanden. Voor machinisten van DB Cargo komt er bovendien een flexibel werktijdmodel, waarbij ze een extra vergoeding krijgen wanneer ze vrijwillig langere afstanden rijden. In november beginnen er daarnaast alweer nieuwe cao-onderhandelingen,  tussen DB en GDL, een Duitse vakbond voor machinisten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement