Veel bedrijfsbussen door werknemer gebruikt voor privédoelen

Wegvervoer

Bedrijfsvoertuigen worden door hun bestuurder niet zelden voor privédoeleinden gebruikt. Tankpassen van de werkgever worden soms gebruikt om de privéauto van brandstof te voorzien.

Fleetmatics, aanbieder van vlootbeheerssystemen voor middelgrote en kleine ondernemingen, heeft onderzocht in welke mate busjes die aan werknemers worden meegegeven voor zakelijk vervoer ook worden ingezet voor privéklussen, verhuizingen of vakanties.

Dat blijkt relatief vaak te gebeuren. Eén op de tien werknemers heeft het hem door de baas meegegeven bedrijfsvoertuig wel eens meegenomen op vakantie. Eén op de vijf zet het zakelijke voertuig soms in om een verhuizing te doen of om in eigen tijd bij te klussen, zonder toestemming van de werkgever.

Dit kan de werkgever op een hoge boete van de Belastingdienst komen te staan, zegt Jan Willem Doornbos, marketing manager Benelux van Fleetmatics. Als werknemers de bedrijfsbus gebruiken om bij te klussen kan dat, als slecht werk wordt geleverd, ook schadelijk zijn voor de reputatie van het bedrijf, als de naam van dat bedrijf met koeienletters op de wagen staat.

Dat laatste is in meer dan 70% van de gevallen aan de orde, blijkt uit het door Fleetmatics en bureau Panelwizard uitgevoerde onderzoek onder 536 bestuurders van bestelbussen en kleine trucks. Een schokkend resultaat van het onderzoek is verder dat één op de vijftien bestuurders de bedrijfstankpas wel eens gebruikt om de privéauto bij te tanken.

Werknemers die het hun meegegeven bedrijfsvoertuig voor privédoelen gebruiken lopen bijna nooit tegen de lamp. Van hen wordt 96% nooit door de werkgever aangesproken op hun gedrag: noch op rijstijl of brandstofgebruik, noch op de privé-inzet van het voertuig. Doornbos vindt dat werkgevers beter inzicht moeten krijgen in het gebruik van hun bedrijfsmiddelen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Veel bedrijfsbussen door werknemer gebruikt voor privédoelen | NT

Veel bedrijfsbussen door werknemer gebruikt voor privédoelen

Wegvervoer

Bedrijfsvoertuigen worden door hun bestuurder niet zelden voor privédoeleinden gebruikt. Tankpassen van de werkgever worden soms gebruikt om de privéauto van brandstof te voorzien.

Fleetmatics, aanbieder van vlootbeheerssystemen voor middelgrote en kleine ondernemingen, heeft onderzocht in welke mate busjes die aan werknemers worden meegegeven voor zakelijk vervoer ook worden ingezet voor privéklussen, verhuizingen of vakanties.

Dat blijkt relatief vaak te gebeuren. Eén op de tien werknemers heeft het hem door de baas meegegeven bedrijfsvoertuig wel eens meegenomen op vakantie. Eén op de vijf zet het zakelijke voertuig soms in om een verhuizing te doen of om in eigen tijd bij te klussen, zonder toestemming van de werkgever.

Dit kan de werkgever op een hoge boete van de Belastingdienst komen te staan, zegt Jan Willem Doornbos, marketing manager Benelux van Fleetmatics. Als werknemers de bedrijfsbus gebruiken om bij te klussen kan dat, als slecht werk wordt geleverd, ook schadelijk zijn voor de reputatie van het bedrijf, als de naam van dat bedrijf met koeienletters op de wagen staat.

Dat laatste is in meer dan 70% van de gevallen aan de orde, blijkt uit het door Fleetmatics en bureau Panelwizard uitgevoerde onderzoek onder 536 bestuurders van bestelbussen en kleine trucks. Een schokkend resultaat van het onderzoek is verder dat één op de vijftien bestuurders de bedrijfstankpas wel eens gebruikt om de privéauto bij te tanken.

Werknemers die het hun meegegeven bedrijfsvoertuig voor privédoelen gebruiken lopen bijna nooit tegen de lamp. Van hen wordt 96% nooit door de werkgever aangesproken op hun gedrag: noch op rijstijl of brandstofgebruik, noch op de privé-inzet van het voertuig. Doornbos vindt dat werkgevers beter inzicht moeten krijgen in het gebruik van hun bedrijfsmiddelen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement