In de metaalsector vinden al twee weken bij meerdere bedrijven estafettestakingen plaats. ‘Dat doen we coronaproof en zo lang als het nodig is. Het uiteindelijke doel is een eerlijke en moderne cao’, zegt FNV-bestuurder Ingrid Langenberg.

Scania was eerder ook al aan de beurt. Een woordvoerder van het bedrijf kan niet aangeven hoeveel van de circa 2400 medewerkers toen precies staakten. De productie werd erdoor verstoord, al kon de fabriek op de stakingsdag wel doordraaien. Het bedrijf betreurt de opstelling van de vakbonden en hoopt dat werkgeversorganisatie FME er binnenkort alsnog in slaagt om tot een cao-akkoord te komen met de bonden.

De estafettestakingen begonnen twee weken geleden in Zuid-Holland en Noord-Brabant bij onder andere ASML, DAF, Fokker en ThyssenKrupp. Een dag later werd voor de eerste keer bij Scania gestaakt. Inmiddels er ook al in de provincies Drenthe, Friesland, Zeeland en Utrecht gestaakt. Deze week wordt in diverse regio’s in Nederland actiegevoerd.

Crisis

De FME wijst erop dat staken niet meehelpt. Het is volgens de organisatie vervelend voor de bedrijven, waarbij de aandacht vooral moet gaan naar het doorstaan van de crisis. De werkgevers hebben in de laatste onderhandelingsronde in november vorig jaar naar eigen zeggen een cao-voorstel op tafel gelegd dat recht doet aan het herstelvermogen van de bedrijven en ook rekening houdt met de belangen van de medewerkers tijdens en na de coronacrisis.

Het gaat om loonsverhogingen van 1 procent in 2021 en 1,25 procent in 2022. Daarnaast belooft FME onder ander ook een investering in de pensioenen van de medewerkers. Dat betreft een extra werkgeversbijdrage van 1,18 procent in 2021 en 0,39 procent in 2022. Volgens de FME staat de deur voor gesprekken met de bonden open.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement