Het zal nog jaren duren voor autonome vrachtwagens gemeengoed worden. Volgens Fernride is de kloof tot die tijd te overbruggen door de nu al beschikbare technologie te combineren met menselijke bestuurders, die op afstand de besturing overnemen op momenten dat de computer tegen zijn grenzen aanloopt.

Volgens het bedrijf kan één kantoorstoelchauffeur, door Fernride tele-operators’ genoemd, op die manier 25 trucks tegelijk besturen. Op termijn zou dat zelfs kunnen oplopen naar 50 voertuigen.

Met de opbrengst van de investeringsronde kan Fernride naar eigen zeggen zijn personeelsbestand uitbreiden van 30 naar 60 medewerkers. Het bedrijf heeft nu in totaal 10 miljoen euro opgehaald.

100.000 trucks

In een interview met de Duitse zakenkrant Handelsblatt zeggen de oprichters van Fernride dat op korte termijn de grootste kansen liggen op het vervoer binnen fabrieksterreinen, in havens en op logistieke terminals. Het bedrijf schat dat er in Europa 100.000 trucks zijn die nooit buiten de grenzen van dit soort terreinen komen. De Fernride-technologie is nu al geschikt zijn om deze trucks te besturen, zo blijkt volgens het bedrijf uit een pilot in samenwerking met DB Schenker.

Fernride is een spin-off van de universiteit in München. Hoewel de startup pas in 2019 is opgericht, ligt volgens de oprichters tien jaar aan academisch onderzoek ten grondslag aan de technologie van het bedrijf.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement