Het gaat om fase 2 van het zogenoemde Border Operating Model (BOM), waarmee de Britten vorm geven aan de brexit. Aanvankelijk zou de Britse douane vanaf januari vorig jaar om meer papierwerk vragen bij de import van voedingswaren als melk en vlees uit de Europese Unie. De Britse regering heeft die datum echter al drie keer naar achter geschoven.

Verladers en transporteurs die handel drijven met het VK krijgen later dit jaar met aanvullende aanscherpingen van de douaneformaliteiten te maken. De veiligheids- en beveiligingsaangiften zullen pas op 1 juli 2022 vereist zijn. In september scherpen de Britten ook de eisen voor certificering en checks op zuivelproducten aan.

Verstoorde import

In november waarschuwde de Britse rekenkamer (NAO) nog voor verstoring van de import van levensmiddelen en andere producten in het VK als gevolg van de aanscherpingen. De infrastructuur die in de Britse havens nodig is voor de grenscontroles zou nog niet op orde zijn. Ook was er toen onduidelijkheid over hoe die controles er precies uit gaan zien en waar ze plaats moeten vinden, aldus de uitgavenwaakhond.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement