Stichting VNB, onderdeel van vakbond FNV, kwam de onderbetaalde chauffeurs op het spoor bij een inspectieronde op parkeerplaatsen.Volgens de stichting had Trucksbanden Koning meer dan vijftig Filipijnse chauffeurs in dienst die veel te weinig loon ontvingen. Zo werden verblijfskosten niet in het loon meegenomen.

Spookvestiging

Trucksbanden Koning had ook een bedrijf in Polen. Volgens FNV gaat het om een ‘spookvestiging’, waar chauffeurs ingeschreven stonden die eigenlijk voor het Nederlandse bedrijf werkten. De Poolse vestiging had 21 chauffeurs in dienst, terwijl het maar een vergunning voor een voertuig bezat.

FNV berekende dat de betrokken chauffeurs ongeveer 1.500 euro nettoloon per persoon per maand te weinig verdienden. Ze zouden bovendien maandenlang in hun cabine gewoond hebben.

‘Ze kwamen één keer per week naar de standplaats om te douchen en om hun kleding te wassen’, zegt Richard Vervoorn, projectleider bij FNV. ‘Er was echt sprake van een schrijnende situatie.’ Daarom spande FNV een rechtszaak tegen het transportbedrijf aan.

Het bedrijf moet nu van de kantonrechter in Zwolle alsnog voldoen aan de cao Beroepsgoederenvervoer en de chauffeurs uitbetalen. FNV berekende dat het om een totaalbedrag tussen de 600.000 en 800.000 euro gaat. Bovendien moet Trucksbanden Koning 25.000 euro aan schadevergoeding aan de vakbond, omdat ‘het aanzien en de positie van FNV door cao-schendingen wordt verzwakt’.