IMF: snoei op defensie en op subsidies

BANGKOK – De 155 lidstaten van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) hebben gisteren ingestemd met een dringende oproep van het Interimcomite, het beleidsbepalende orgaan van de organisatie, om te snoeien op de uitgaven voor defensie en subsidies.

Het IMF vindt dat er fors moet worden bezuinigd op de onproduktieve uitgaven voor defensie en subsidies aan de landbouw en de industrie, zeker nu daarvoor wat betreft defensie ruimte is door de internationale ontspanning. Het IM wijst er op dat er een schaarste aan kapitaal dreigt door de groeiende geldbehoefte voor onder meer de hervormingen in Oost- Europa en de Sovjet-Unie.
Aangezien er de komende jaren in de rijke landen steeds minder zal worden gespaard, is de enige oplossing dat regeringen hun begrotingstekorten verminderen. Dan hoeven zij een geringer beroep te doen op spaargelden, zodat er meer overblijft voor produktieve investeringen.
Als dat niet gebeurt, leidt de kapitaalschaarste tot rentestijging, hetgeen een rem zal zetten op de ontwikkeling van de wereldeconomie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

IMF: snoei op defensie en op subsidies | NT

IMF: snoei op defensie en op subsidies

BANGKOK – De 155 lidstaten van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) hebben gisteren ingestemd met een dringende oproep van het Interimcomite, het beleidsbepalende orgaan van de organisatie, om te snoeien op de uitgaven voor defensie en subsidies.

Het IMF vindt dat er fors moet worden bezuinigd op de onproduktieve uitgaven voor defensie en subsidies aan de landbouw en de industrie, zeker nu daarvoor wat betreft defensie ruimte is door de internationale ontspanning. Het IM wijst er op dat er een schaarste aan kapitaal dreigt door de groeiende geldbehoefte voor onder meer de hervormingen in Oost- Europa en de Sovjet-Unie.
Aangezien er de komende jaren in de rijke landen steeds minder zal worden gespaard, is de enige oplossing dat regeringen hun begrotingstekorten verminderen. Dan hoeven zij een geringer beroep te doen op spaargelden, zodat er meer overblijft voor produktieve investeringen.
Als dat niet gebeurt, leidt de kapitaalschaarste tot rentestijging, hetgeen een rem zal zetten op de ontwikkeling van de wereldeconomie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement