‘Building Bridges’, een wereldfeest in een wereldhaven, is dit jaar de titel van het festijn in het eerste weekeinde van september, aldus de Rotterdamse wethouders van Cultuur en van Haven, Kombrink en Van den Muijsenberg. De officiele opening van de Erasmusbrug zal bestaan uit onder meer het spelen van de speciaal gecomponeerde Erasmus-suite van en door Wibi Soerjadi. Een nieuwe Boeing 767 ‘Erasmusbridge’ van de KLM zal speciaal overvliegen om zijn naamgenoot een groet te brengen.

Het verkeer kan vanaf maandag 9 september de Erasmusbrug gaan gebruiken. Vanaf 4 september tot die maandag wordt op de brug onder meer een speciale lampionoptocht en een dansfestijn gehouden, aan 5.000 Rotterdammmers vanuit de tram een brunch aangeboden en een film vertoond op de basculeklep van de brug. In het kader van de Wereldhavendagen zijn er scheepsbezichtingen, World Port Pop en de openluchttentoonstelling ‘Haven in bedrijf’ op de Mullerpier.

Zaterdagavond zal de Zwaan, zoals de brug in de volksmond wordt genoemd, vleugels krijgen van vuurwerk en water. Om afscheid te nemen van de Takliften van Smit-Tak, die jarenlang aan de Boompjes afgemeerd lagen maar nu door de brug verplaatst zijn naar een andere lokatie, is een duet voor een Taklift en de pyloon.

Aan filmmaker Peter Greenaway is gevraagd een kunstzinnige, korte film te maken over de brug. De rolprent zou de opvolger moeten worden van De Hef die wijlen Joris Ivens ooit maakte over de gelijknamige spoorbrug in hartje Maasstad.

Volgens de Rotterdamse wethouder Hans Kombrink heeft de stad Rotterdam wel een groot feest verdiend om een beetje te vergoeden dat de stad al die tijd, en ook deze zomer nog, overhoop ligt door tal van bouwactiviteiten. Het feest kost de gemeente drie miljoen gulden en moet er ook voor zorgen dat het debacle rond het 650-jarig bestaan van Rotterdam in 1990 voorgoed wordt vergeten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement