Op het 6.732 teu grote containerschip brak zaterdagochtend brand uit in een laadruim. Toen de bemanningsleden het vuur begonnen te bestrijden, werden ze verrast door een ontploffing. Intussen blijkt dat het bemanningslid dat zaterdag aan zijn brandwonden is bezweken de eerste officier was. Een ander bemanningslid blijft vermist.

Op vraag van eigenaar NSB Reederei heeft Smit Salvage intussen de sleepboot ‘Fairmount Expedition’ naar de op drift zijnde ‘MSC Flaminia’ laten vertrekken. Deze sleepboot, die uitgerust is met een brandblusinstallatie, zou in de loop van de dinsdagavond ter plaatse moeten komen. Pas dan zal duidelijk worden of het schip nog steeds brandt en of er nog een deel van de lading kan worden gered.

Gisteren is uit de Schotse haven Iverness ook een tweede sleepboot vertrokken, de ‘Anglian Sovereign’, die donderdagavond of vrijdagochtend in de buurt van de ‘MSC Flaminia’ moet arriveren. NSB Reederei laat ook een eigen schip van koers veranderen, dat eventueel de bergingswerken kan ondersteunen.

Voor Smit is dit een belangrijke opdracht. Het schip is wellicht nog zo’n 40 miljoen dollar waard en de waarde van de lading aan boord kan ongeveer het drievoudige daarvan bedragen. Het schip is verzekerd bij de Swedish Club, die ook al moet opdraaien voor de kosten van de ramp met de ‘Rena’.

Intussen is een eerste foto van de brandende ‘MSC Flaminia’ openbaar gemaakt. Die foto werd genomen van op de olietanker ‘DS Crown’ van de Dr. Peters Group, die zaterdag op 45 kilometer afstand van het containerschip voer en als eerste ter plaatse kwam om 22 bemanningsleden en twee meereizende passagiers op te pikken.

Van de drie gewonde bemanningsleden die na hun overbrenging door de ‘MSC Stella’ naar de Azoren werden gebracht, zijn er intussen twee buiten levensgevaar. Het derde slachtoffer werd overgevlogen naar een hospitaal in Portugal dat gespecialiseerd is in de behandeling van zware brandwonden. De andere twintig overlevenden zullen morgenavond met de tanker ‘DS Crown’ in Falmouth aankomen en gerepatrieerd worden.

De ‘MSC Flaminia’ had normaal gezien vandaag in Antwerpen moeten aankomen om er lading uit Vera Cruz, Altamira, Houston, New Orleans, Mobile, Freeport (Bahamas), Savannah en Charleston te lossen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement