RoRo Line schort afvaarten op

Scheepvaart

De lijndienst van RoRo Line uit Antwerpen naar Oost-Afrika en China is opgeschort omwille van de financiële problemen bij moedermaatschappij Taiwan Marine Transport (TMT).

Het autoschip ‘C Ladybug’ van RoRo Line ligt sinds 17 maart in het Antwerpse Deurganckdok aan de ketting. Vijf schuldeisers zouden beslag hebben laten leggen op het schip. Eén ervan is Cathay United Bank uit Taiwan. Die bank liet het schip arresteren omdat TMT in januari een afbetaling van een lening niet heeft uitgevoerd.

De Taiwanese rederij onderhandelt intussen met Cathay United Bank, First Bank, Mega International Commercial Bank en een reeks andere banken over een oplossing van de financiële problemen. Die vloeien voort uit het feit dat TMT veel bulkschepen heeft besteld op een moment dat de prijzen voor nieuwbouw erg hoog waren. De rederij kan de aflossingen niet betalen omdat de huidige tarieven in de bulkvaart bijzonder laag zijn.

Sommige banken eisen dat TMT schepen zou verkopen om leningen te kunnen afbetalen, maar andere banken waarschuwen dan weer voor het feit dat een gedwongen verkoop in de huidige omstandigheden veel te weinig cash zou opleveren.

Een deel van de TMT-vloot vaart intussen niet meer uit. Een vijftal schepen zou aan de ketting liggen, waaronder de ‘C Ladybug’. De zusterschepen ‘A Ladybug’ en ‘B Ladybug’ zijn nog wel actief, maar niet in de lijndienst van RoRo Line.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

RoRo Line schort afvaarten op | NT

RoRo Line schort afvaarten op

Scheepvaart

De lijndienst van RoRo Line uit Antwerpen naar Oost-Afrika en China is opgeschort omwille van de financiële problemen bij moedermaatschappij Taiwan Marine Transport (TMT).

Het autoschip ‘C Ladybug’ van RoRo Line ligt sinds 17 maart in het Antwerpse Deurganckdok aan de ketting. Vijf schuldeisers zouden beslag hebben laten leggen op het schip. Eén ervan is Cathay United Bank uit Taiwan. Die bank liet het schip arresteren omdat TMT in januari een afbetaling van een lening niet heeft uitgevoerd.

De Taiwanese rederij onderhandelt intussen met Cathay United Bank, First Bank, Mega International Commercial Bank en een reeks andere banken over een oplossing van de financiële problemen. Die vloeien voort uit het feit dat TMT veel bulkschepen heeft besteld op een moment dat de prijzen voor nieuwbouw erg hoog waren. De rederij kan de aflossingen niet betalen omdat de huidige tarieven in de bulkvaart bijzonder laag zijn.

Sommige banken eisen dat TMT schepen zou verkopen om leningen te kunnen afbetalen, maar andere banken waarschuwen dan weer voor het feit dat een gedwongen verkoop in de huidige omstandigheden veel te weinig cash zou opleveren.

Een deel van de TMT-vloot vaart intussen niet meer uit. Een vijftal schepen zou aan de ketting liggen, waaronder de ‘C Ladybug’. De zusterschepen ‘A Ladybug’ en ‘B Ladybug’ zijn nog wel actief, maar niet in de lijndienst van RoRo Line.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement