Maleisië stuurt zeecontainers vol plastic afval retour

Scheepvaart

Nederland en een groot aantal andere landen krijgen zeecontainers vol plastic afval geretourneerd uit Maleisië. De regering van het Aziatische land is het beu dat Maleisië is uitgegroeid tot het afvalstation waar rijke landen hun afval dumpen.

Sinds China de import van plastic afval vorig jaar aan banden heeft gelegd, zijn Maleisische recyclingbedrijven, veelal zonder vergunning, in het gat in de markt gesprongen en is Maleisië tegen wil en dank de nieuwe marktleider geworden.

Statement

Om een statement te maken, heeft het landsbestuur nu besloten om in elk geval zestig illegaal ingevoerde zeecontainers met afval terug te sturen naar hun afzenders. Behalve Nederland kunnen onder meer ook de VS, Canada, Japan, Saoedie-Arabië en Groot-Brittannië containers met hun eigen afval tegemoet zien.

De Maleisische milieuminister Yeo Bee Yin deed op een persconferentie in de haven van Port Klang een oproep aan alle rijke landen in de wereld om te stoppen met het verschepen van afval naar ontwikkelingslanden.

Rodrigo Duterte, president van de Filipijnen, ging onlangs bij een conflict met Canada over het terugsturen van containers met afval al een stap verder. Hij zei Canada de oorlog te willen verklaren als de kwestie niet snel wordt opgelost.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Maleisië stuurt zeecontainers vol plastic afval retour | NT

Maleisië stuurt zeecontainers vol plastic afval retour

Scheepvaart

Nederland en een groot aantal andere landen krijgen zeecontainers vol plastic afval geretourneerd uit Maleisië. De regering van het Aziatische land is het beu dat Maleisië is uitgegroeid tot het afvalstation waar rijke landen hun afval dumpen.

Sinds China de import van plastic afval vorig jaar aan banden heeft gelegd, zijn Maleisische recyclingbedrijven, veelal zonder vergunning, in het gat in de markt gesprongen en is Maleisië tegen wil en dank de nieuwe marktleider geworden.

Statement

Om een statement te maken, heeft het landsbestuur nu besloten om in elk geval zestig illegaal ingevoerde zeecontainers met afval terug te sturen naar hun afzenders. Behalve Nederland kunnen onder meer ook de VS, Canada, Japan, Saoedie-Arabië en Groot-Brittannië containers met hun eigen afval tegemoet zien.

De Maleisische milieuminister Yeo Bee Yin deed op een persconferentie in de haven van Port Klang een oproep aan alle rijke landen in de wereld om te stoppen met het verschepen van afval naar ontwikkelingslanden.

Rodrigo Duterte, president van de Filipijnen, ging onlangs bij een conflict met Canada over het terugsturen van containers met afval al een stap verder. Hij zei Canada de oorlog te willen verklaren als de kwestie niet snel wordt opgelost.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement