De binnenvaartafdeling van Imperial in Europa stond al enige tijd te koop. Het Zuid-Afrikaanse bedrijf wilde af van deze activiteiten om zich meer te kunnen focussen
op onderdelen in Afrika. De Zuid-Amerikaanse binnenvaartactiviteiten van Imperial zitten ook niet in de deal.

De overeenkomst is nog niet rond. Diverse partijen moeten hun goedkeuring geven, zoals de Keulse gemeenteraad en diverse regionale overheden. De havenbeheerder is volledig in overheidshanden. Ook de mededingingsautoriteit van de Europese Commissie en de aandeelhouders van het beursgenoteerde Imperial Logistics moeten akkoord gaan.

Naar verwachting kan de overname op 30 juni 2020 worden afgerond, mits alle betreffende partijen toestemming geven. Als HGK de overname heeft afgerond, is het een van de grootse binnenvaartrederijen van Europa.

Uitbreiding dienstenpakket

Topman Uwe Wendig van de Keulse havenbeheerder ziet diverse voordelen van de overname. Hij wil klanten een gecombineerd pakket van logistieke diensten kunnen aanbieden. Door de deal met Imperial kan het havenbedrijf op binnenvaartgebied grote stappen zetten. Hij heeft dan ook de volle overtuiging dat de aandeelhouders van HGK akkoord gaan met de plannen.

Een andere reden voor de geplande overname is het overeind houden van de aanvoer van grondstoffen voor de regionale economie. Bovendien is het volgens Wendig een duurzame keuze, omdat bevoorrading hierdoor via binnenvaart plaatsvindt en dat is minder vervuilend dan wegtransport. Daarnaast is het versterken van de aanwezigheid in de zogeheten Zara-range (Zeebrugge, Antwerpen, Rotterdam, Amsterdam) een voorname reden.

De havenbeheerder is met Hafen und Transport AG (HTG) al actief in de binnenvaart. Ook is het bedrijf eigenaar van de Neska Group en heeft het een 50% belang in logistiek dienstverlener Rhein Cargo.

De Europese tak van Imperial beschikt over een vloot van ongeveer vierhonderd schepen, gecharterd, geleast en in eigendom, en heeft een personeelsbestand van zo’n duizend man. In het laatste boekjaar, dat eindigde op 30 juni 2019, werd met de Europese binnenvaartactiviteiten een omzet behaald van 351 miljoen euro en een winst van 19,5 miljoen, meldt het Duitse vakblad Verkehrsrundschau. Het volume kwam toen uit op 45 miljoen ton.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement