Stuw- en sluiscomplex Sint-Baafs-Vijve is Vlaams sluitstuk voor Seine-Schelde

binnenvaart

In Sint-Baafs-Vijve, een deelgemeente van Wielsbeke, is het nieuwe stuw- en sluiscomplex op de Leie plechtig in gebruik genomen. Dit is in Vlaanderen het laatste dergelijke complex dat deel uitmaakt van de Seine-Schelde binnenvaartverbinding.

Foto: De Vlaamse Waterweg

De sluis is een nieuwbouw, de stuw een renovatie van de bestaande. De werken omvatten ook het optrekken van een dienstgebouw en de aanleg van een vispassage.

De nieuwe sluis is 280 meter lang en 16 meter breed. Voortaan kunnen er schepen met een laadvermogen tot 4.500 ton en drie lage containers passeren. Daarmee is de Leie niet alleen toegankelijker voor grotere schepen, bij de aanpassingswerken is rekening gehouden met kleinere schepen en waterbesparing. Zo zijn er middendeuren geplaatst, zodat de sluis kan worden opgedeeld in twee kleinere kolken. De zes sluisdeuren wegen elk 40 ton. Gemiddeld zit er 23.000 m³ water in de sluis.

Op de plaats van de oude, te kleine sluis zijn nieuwe kaaimuren opgetrokken en is er een insteekdok gebouwd. Daarin kunnen schippers aanmeren, overnachten, gebruik maken van walstroom, laden en lossen. Dit betekent een gevoelige uitbreiding van de lokale overslagcapaciteit en steunt de talrijke kleine- en middelgrote bedrijven in het Leiegebied in de modal shift.

De verouderde stuw kreeg een nieuwe elektromechanische uitrusting en een portiek met hedendaags uitzicht. De twee 12,50 meter brede stuwopeningen maken het mogelijk het waterpeil op de Leie te regelen.

De werken hebben in totaal 70 miljoen euro gekost. Er kwam 1.850 ton wapeningsstaal aan te pas en 17.000 m³ beton.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Stuw- en sluiscomplex Sint-Baafs-Vijve is Vlaams sluitstuk voor Seine-Schelde | NT

Stuw- en sluiscomplex Sint-Baafs-Vijve is Vlaams sluitstuk voor Seine-Schelde

binnenvaart

In Sint-Baafs-Vijve, een deelgemeente van Wielsbeke, is het nieuwe stuw- en sluiscomplex op de Leie plechtig in gebruik genomen. Dit is in Vlaanderen het laatste dergelijke complex dat deel uitmaakt van de Seine-Schelde binnenvaartverbinding.

Foto: De Vlaamse Waterweg

De sluis is een nieuwbouw, de stuw een renovatie van de bestaande. De werken omvatten ook het optrekken van een dienstgebouw en de aanleg van een vispassage.

De nieuwe sluis is 280 meter lang en 16 meter breed. Voortaan kunnen er schepen met een laadvermogen tot 4.500 ton en drie lage containers passeren. Daarmee is de Leie niet alleen toegankelijker voor grotere schepen, bij de aanpassingswerken is rekening gehouden met kleinere schepen en waterbesparing. Zo zijn er middendeuren geplaatst, zodat de sluis kan worden opgedeeld in twee kleinere kolken. De zes sluisdeuren wegen elk 40 ton. Gemiddeld zit er 23.000 m³ water in de sluis.

Op de plaats van de oude, te kleine sluis zijn nieuwe kaaimuren opgetrokken en is er een insteekdok gebouwd. Daarin kunnen schippers aanmeren, overnachten, gebruik maken van walstroom, laden en lossen. Dit betekent een gevoelige uitbreiding van de lokale overslagcapaciteit en steunt de talrijke kleine- en middelgrote bedrijven in het Leiegebied in de modal shift.

De verouderde stuw kreeg een nieuwe elektromechanische uitrusting en een portiek met hedendaags uitzicht. De twee 12,50 meter brede stuwopeningen maken het mogelijk het waterpeil op de Leie te regelen.

De werken hebben in totaal 70 miljoen euro gekost. Er kwam 1.850 ton wapeningsstaal aan te pas en 17.000 m³ beton.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement