Minister Harbers kondigt ‘binnenvaarttafel’ aan

Overleg met de sector

Er komt dit najaar nog een ‘Binnenvaarttafel’ om het sectorbeleid zoals vastgelegd in de Binnenvaartvisie te ondersteunen. Dat kondigde demissionair minister Mark Harber van Infrastructuur en Waterstaat aan tijdens het jaarcongres van de Nederlandse Vereniging van Binnenhavens (NVB). Aan tafel zitten brancheorganisaties (waaronder de NVB), regionale overheden, Rijksoverheid en ook financiële instellingen.

Foto: ANP

‘We zijn nu volop bezig om een Binnenvaarttafel op te richten. Die gaat alle plannen omzetten in acties en de voortgang in de gaten houden’, sprak Harbers tijdens het NVB-congres. Het eerste overleg moet nog dit najaar gaan plaatsvinden.

‘Ik ben blij dat verschillende partijen, waaronder de NVB en de provincies hebben toegezegd dat hieraan te willen deelnemen.’ Aan tafel wil Harbers een representatieve vertegenwoordiging van de binnenvaartsector zien.

Vorig jaar december kwam de minister met een Binnenvaartvisie. Daarin schreef hij dat de binnenvaart ‘goud in handen heeft’, mits er voldoende wordt ingezet op betrouwbaarheid, duurzaamheid en efficiëntie. ‘De opgaven waar we voor staan, vereisen de komende jaren inspanningen van zowel de binnenvaartsector als de overheid’, valt in het document te lezen.

Praktijk

‘Het gaat natuurlijk om de praktijk’, sprak Harbers afgelopen week tijdens zijn bezoek aan de NVB. Aan tafel moet de sector tot concrete afspraken gaan komen rondom energietransitie, digitalisering, ketenoptimalisatie en toekomstbestendige vaarwegen.

De binnenvaart moet stappen gaan zetten, vindt Harbers. Invoering van een emissielabel moet duidelijk maken hoe schoon schepen werkelijk zijn. Aan een wettelijke grond voor het label wordt momenteel door het ministerie gewerkt. De vraag die boven de markt hangt is wat de gevolgen zijn voor schepen die straks in 2030 niet aan de eisen voldoen. Vooralsnog krijgt een schipper met een groen label alleen in sommige gevallen korting op het havengeld. Of de invoering van emissievrije zones in het verschiet ligt, zoals ook voor vrachtwagens, is onduidelijk. ‘Het is te vroeg om nu consequenties aan het label te verbinden’, legde de minister uit.

Werkwoord

Het jaarcongres van de Nederlandse Vereniging van Binnenhavens had als titel ‘Duurzaam Doen’ meegekregen. ‘Dat thema heeft bewust een actief werkwoord meegekregen: doen’, sprak scheidend voorzitter Eric Janse de Jonge de zaal toe. De NVB werkte voor het congres de strategische agenda bij, waar onder meer de wens voor de aanleg van walstroom voor binnenhavens op staat. 

Uit een paneldiscussie tussen drie schippers later op de dag bleek dat de staat van de walstroominfrastructuur voor binnenvaarschepen nog wel te wensen overlaat. ‘Eén op de tien keer kan ik aan de walstroom’, stelde schipper Martin Selles.

De Janse de Jonge: ‘De binnenvaartsector inclusief de binnenhavens zal de nodige stappen in verduurzaming moeten zetten.’  Die stappen moeten vanuit de NVB gaan worden gezet door Maarten van Gaans-Gijbels. Hij trad aan als nieuwe voorzitter. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Minister Harbers kondigt ‘binnenvaarttafel’ aan | NT

Minister Harbers kondigt ‘binnenvaarttafel’ aan

Overleg met de sector

Er komt dit najaar nog een ‘Binnenvaarttafel’ om het sectorbeleid zoals vastgelegd in de Binnenvaartvisie te ondersteunen. Dat kondigde demissionair minister Mark Harber van Infrastructuur en Waterstaat aan tijdens het jaarcongres van de Nederlandse Vereniging van Binnenhavens (NVB). Aan tafel zitten brancheorganisaties (waaronder de NVB), regionale overheden, Rijksoverheid en ook financiële instellingen.

Foto: ANP

‘We zijn nu volop bezig om een Binnenvaarttafel op te richten. Die gaat alle plannen omzetten in acties en de voortgang in de gaten houden’, sprak Harbers tijdens het NVB-congres. Het eerste overleg moet nog dit najaar gaan plaatsvinden.

‘Ik ben blij dat verschillende partijen, waaronder de NVB en de provincies hebben toegezegd dat hieraan te willen deelnemen.’ Aan tafel wil Harbers een representatieve vertegenwoordiging van de binnenvaartsector zien.

Vorig jaar december kwam de minister met een Binnenvaartvisie. Daarin schreef hij dat de binnenvaart ‘goud in handen heeft’, mits er voldoende wordt ingezet op betrouwbaarheid, duurzaamheid en efficiëntie. ‘De opgaven waar we voor staan, vereisen de komende jaren inspanningen van zowel de binnenvaartsector als de overheid’, valt in het document te lezen.

Praktijk

‘Het gaat natuurlijk om de praktijk’, sprak Harbers afgelopen week tijdens zijn bezoek aan de NVB. Aan tafel moet de sector tot concrete afspraken gaan komen rondom energietransitie, digitalisering, ketenoptimalisatie en toekomstbestendige vaarwegen.

De binnenvaart moet stappen gaan zetten, vindt Harbers. Invoering van een emissielabel moet duidelijk maken hoe schoon schepen werkelijk zijn. Aan een wettelijke grond voor het label wordt momenteel door het ministerie gewerkt. De vraag die boven de markt hangt is wat de gevolgen zijn voor schepen die straks in 2030 niet aan de eisen voldoen. Vooralsnog krijgt een schipper met een groen label alleen in sommige gevallen korting op het havengeld. Of de invoering van emissievrije zones in het verschiet ligt, zoals ook voor vrachtwagens, is onduidelijk. ‘Het is te vroeg om nu consequenties aan het label te verbinden’, legde de minister uit.

Werkwoord

Het jaarcongres van de Nederlandse Vereniging van Binnenhavens had als titel ‘Duurzaam Doen’ meegekregen. ‘Dat thema heeft bewust een actief werkwoord meegekregen: doen’, sprak scheidend voorzitter Eric Janse de Jonge de zaal toe. De NVB werkte voor het congres de strategische agenda bij, waar onder meer de wens voor de aanleg van walstroom voor binnenhavens op staat. 

Uit een paneldiscussie tussen drie schippers later op de dag bleek dat de staat van de walstroominfrastructuur voor binnenvaarschepen nog wel te wensen overlaat. ‘Eén op de tien keer kan ik aan de walstroom’, stelde schipper Martin Selles.

De Janse de Jonge: ‘De binnenvaartsector inclusief de binnenhavens zal de nodige stappen in verduurzaming moeten zetten.’  Die stappen moeten vanuit de NVB gaan worden gezet door Maarten van Gaans-Gijbels. Hij trad aan als nieuwe voorzitter. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement