Bemanning Nederlandse binnenvaartschepen vast tussen Roemenië en Moldavië

douane-beslommeringen

Zo’n vijftien bemanningsleden van drie Nederlandse vrachtschepen liggen muurvast in een stuk niemandsland tussen Roemenië en Moldavië, meldt De Telegraaf. Ze kunnen vanwege douane-beslommeringen geen kant op en mogen niet van boord. Onderwijl slinken de voorraden water en voedsel in rap tempo. ‘Dit moet geen week meer duren.’

Archieffoto: Shutterstock

De Nederlandse binnenvaartschepen ‘Socandes’, ‘Izar’ en ‘Chayenne’ maken deel uit van een groep van twintig internationale schepen die de Moldavische haven Giurgiulesti niet wordt binnengelaten.

‘Daardoor liggen we voor anker op een grensrivier. Omdat we officieel zijn uitgeklaard uit Roemenië en daarmee formeel de EU hebben verlaten, is het ons bij gebrek aan papieren verboden van boord te gaan tot we zijn ingeklaard in Moldavië’, zo legt kapitein Rinus Oome van de Socandes de hachelijke situatie uit.

Het is volgens hem wel vaker wachten geblazen voordat de poorten van de Moldavische haven openzwaaien. ‘Maar voorheen duurde dat hooguit twee dagen. Nu lag ik hier onlangs al tien dagen, terwijl er inmiddels al twaalf dagen opzitten. En het lijkt erop dat het nog wel een paar weken kan duren. De autoriteiten laten ons gewoon liggen. We mogen pas naar binnen als onze laadplaats beschikbaar is, maar er zijn vele wachtenden voor ons. Inmiddels lig ik hier zonder uitzicht op een oplossing’, klaagt Oome als woordvoerder van het Nederlandse en Belgische schipperscontingent nabij het Roemeense Constanta.

Bemanning Nederlandse binnenvaartschepen vast tussen Roemenië en Moldavië | NT

Bemanning Nederlandse binnenvaartschepen vast tussen Roemenië en Moldavië

douane-beslommeringen

Zo’n vijftien bemanningsleden van drie Nederlandse vrachtschepen liggen muurvast in een stuk niemandsland tussen Roemenië en Moldavië, meldt De Telegraaf. Ze kunnen vanwege douane-beslommeringen geen kant op en mogen niet van boord. Onderwijl slinken de voorraden water en voedsel in rap tempo. ‘Dit moet geen week meer duren.’

Archieffoto: Shutterstock

De Nederlandse binnenvaartschepen ‘Socandes’, ‘Izar’ en ‘Chayenne’ maken deel uit van een groep van twintig internationale schepen die de Moldavische haven Giurgiulesti niet wordt binnengelaten.

‘Daardoor liggen we voor anker op een grensrivier. Omdat we officieel zijn uitgeklaard uit Roemenië en daarmee formeel de EU hebben verlaten, is het ons bij gebrek aan papieren verboden van boord te gaan tot we zijn ingeklaard in Moldavië’, zo legt kapitein Rinus Oome van de Socandes de hachelijke situatie uit.

Het is volgens hem wel vaker wachten geblazen voordat de poorten van de Moldavische haven openzwaaien. ‘Maar voorheen duurde dat hooguit twee dagen. Nu lag ik hier onlangs al tien dagen, terwijl er inmiddels al twaalf dagen opzitten. En het lijkt erop dat het nog wel een paar weken kan duren. De autoriteiten laten ons gewoon liggen. We mogen pas naar binnen als onze laadplaats beschikbaar is, maar er zijn vele wachtenden voor ons. Inmiddels lig ik hier zonder uitzicht op een oplossing’, klaagt Oome als woordvoerder van het Nederlandse en Belgische schipperscontingent nabij het Roemeense Constanta.