Het standpunt van de douane is dat je niet kunt verwachten dat alle 20.000 containers,die per dag moeten worden verwerkt, door de poortjes kunnen en dat met de gewenste lage snelheid van 5 km per uur te weinig containers kunnen worden gecontroleerd. Oftewel: dat risico van binnenkomende stralingscontainers moet je helaas accepteren.

Het standpunt van de verladers is dat een goede controle cruciaal is, maar dat dit geen oponthoud mag veroorzaken. Met andere woorden: als er een risico blijft, moet je maar investeren in meer poortjes.

Hoe anders is de inzet bij discussies over AEO en veiligheidsmaatregelen die de douane eist en bedrijven moeten nemen. Daar vindt de douane dat de risico’s tot het maximale moeten worden teruggebracht en vindt het bedrijfsleven dat te vaak de economische factor niet voldoende wordt meegewogen.

Zouden de ervaringen met deze containers aanleiding zijn tot meer begrip voor elkaars standpunten?

Marinus de Jager