Kerststress in Yiwu

Column

We weten allemaal dat China de ‘fabriek van de wereld’ is. Toch is het moeilijk voor te stellen hoe alles wat we consumeren al een Chinees verleden achter de rug kan hebben. Het kan zelfs in het broodje worst zitten waarin een lunchende lezer nu de tanden zet. NT kreeg eens een rondleiding in een fabriek in Shanghai alwaar van dierlijke darmen de velletjes worden gemaakt die ervoor zorgen dat worsten zo’n knapperige ‘bite’ hebben.

Persbureau Bloomberg lichtte deze week ook zo’n tipje van de sluier op met een reportage uit ‘s werelds kersthoofdstad. Ja, Yiwu. Zelfs voor de meest doorgewinterde kerstvierder zal die naam misschien geen gesneden koek zijn, maar de stad heeft grofweg vier keer meer inwoners dan Rotterdam en werkt zich het ganse jaar een slag in de rondte om twee derde van alle kerstspullen te fabriceren waarmee wereldwijd het kerstfeest luister wordt bijgezet. Yiwu maakt méér soorten producten (bijnamen als ‘wereldsupermarkt’ en ‘sokkenstad’ zeggen genoeg, en momenteel lopen er duizelingwekkende hoeveelheden Squid Game-maskers van de lopende band), maar met zeshonderd kerstfabrieken zetten de glittertjes en lampjes al het andere er beslist in de schaduw.

In de zomer had dagblad China Daily echter verontrustend nieuws voor de kerstromanticus. Kunstbomen, kerstmannen en Frosty the Snowmans in alle soorten en maten waren in Yiwu massaal in warehouses opgeslagen omdat ze door alle scheepvaartproblemen het land niet op tijd uit konden. Daar zijn, schrijft Bloomberg nu ook, logistieke problemen in de aanlevering van grondstoffen en gedwongen productiebeperkingen door de energiecrisis bij gekomen. Wie de coronablues te lijf wil door een guitig ogende Rudolph The Rednosed Reindeer in huis te halen, moet door al die struikelblokken rekening houden met twijfelachtigere beschikbaarheid en hogere prijzen.

De dichtstbijzijnde zeehaven bij Yiwu is uitgerekend Ningbo, recent in het nieuws met coronaperikelen, een tyfoon, tijdelijke terminalsluitingen en veel congestie. Maar Yiwu heeft een alternatief: de stad is een startpunt voor goederentreinen naar Europa. Vorig jaar, midden in coronatijd, kwamen er nog nieuwe directe verbindingen met Amsterdam en Luik. Nearshoring, het weghalen van fabrieken uit China, zou volgens experts in opmars zijn, maar ik vraag me af of zeshonderd kerstfabrieken uit Yiwu zullen verhuizen. Mede door die treinroutes zullen we vermoedelijk juist nog veel meer van Yiwu gaan horen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Kerststress in Yiwu | NT

Kerststress in Yiwu

Column

We weten allemaal dat China de ‘fabriek van de wereld’ is. Toch is het moeilijk voor te stellen hoe alles wat we consumeren al een Chinees verleden achter de rug kan hebben. Het kan zelfs in het broodje worst zitten waarin een lunchende lezer nu de tanden zet. NT kreeg eens een rondleiding in een fabriek in Shanghai alwaar van dierlijke darmen de velletjes worden gemaakt die ervoor zorgen dat worsten zo’n knapperige ‘bite’ hebben.

Dit artikel verder lezen?

Word nu abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de transportsector. 

Abonneer nu