In een Londens cricketstadion kan je een soepje slurpen in de John Major Room en een universiteit in Oxford heeft een congreszaaltje met zestig stoelen vernoemd naar Margaret Thatcher, maar als Britse ex-premiers hun naam willen zien prijken op een echt groot gebouw, zullen ze die er ’s nachts zelf met graffiti op moeten spuiten.

Het is dus ongetwijfeld een staaltje Britse humor dat kranten aan de overkant van Het Kanaal een infrastructureel plan van de Conservatieven alvast collectief hebben omgedoopt tot het ‘Great Boris Canal’. Toch is het plan zelf serieus bedoeld. Het is niet zo dat Boris Johnson het plan deze week zelf te berde bracht – de in september vertrekkende prime minister heeft wel iets anders aan zijn hoofd, deze week kwamen de verhuiswagens voorrijden voor Downing Street 10 en hij kreeg kritiek omdat hij voor de tweede keer in twee weken op vakantie ging (ze moesten eens weten van ons fenomeen ‘reces’!) – maar conservatieve politici haalden wel een idee van stal dat Johnson in zijn tijd als burgemeester van Londen al promootte. Het aanleggen van een kanalennetwerk om vanuit Northumberland, in het uiterste noorden van Engeland, en mogelijk ook vanuit Schotland en Wales water te transporteren naar Londen en andere plaatsen in het zuiden die om water verlegen zitten.

Na het nieuws van vorige week over een Nederlands tankschip dat een droge regio in Baskenland voorziet van schoon drinkwater, is het opnieuw een teken dat water hard bezig is een belangrijke ladingstroom te worden, en in Engeland moet die stroom dus letterlijk gaan stromen over honderden kilometers afstand. Maar vooral de Schotten kunnen er niet om lachen. Kritische Schotten noemden het plan in de Schotse krant The National een ‘kick in the teeth’ omdat ze Londen liever geld zien stoppen in projecten waar de Schotten al langdurig om vragen. The National denkt dat de Schotten echter niet hoeven te wanhopen en dat het Grote Boris Kanaal waarschijnlijk kan worden toegevoegd aan een reeks nooit gerealiseerde infrastructurele ‘flops’ van de flamboyante regeringsleider.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement