Het klimaat is weer hot, dat is wel duidelijk, en dat na twee jaar waarin coronawoorden de Van Dale-titel in de wacht sleepten: de ‘anderhalvemetersamenleving’ in 2020 en ‘prikspijt’ in 2021. Dit jaar schitterde het coronavirus op de lijst van tien kandidaat-woorden door afwezigheid, maar een nieuw spijtwoord kwam er wel op voor: het spijtgezin. Een gezin dat het bij nader inzien toch te lastig vindt om langdurig Oekraïense vluchtelingen in huis te hebben. De Russische president Poetin probeerde aan het begin van het jaar nog het woord ‘vredesmissie’ ingeburgerd te krijgen, maar de rest van de wereld interpreteerde zijn aanval op Oekraïne toch anders, met Van Dale-shortlist-­noteringen als ‘energietoerisme’ en ‘prijzenpijn’ tot gevolg. In de transportsector zou in dat kader de ‘drijvende lng-terminal’ kandidaat voor woord van het jaar kunnen zijn.

2022 is voor veel mensen een rampjaar geworden. Voor veel Oekraïeners bijvoorbeeld en ook voor deze columnschrijver, die in zijn privéleven woorden leerde kennen als ‘aneurysma’ en ‘subarachnoïdaal’. Het leven wordt nooit meer wat het was, en dat is ook de gedachte waarmee in Duitsland het ‘Wort des Jahres’ is uitverkoren. De Duitsers hebben gekozen voor de ‘Zeitenwende’, een begrip dat door bondskanselier Olaf Scholz meermaals werd gebezigd om aan te geven dat de Russische aanval op Oekraïne voor de hele wereld een nieuw tijdperk heeft ingeluid waarin naoorlogse zekerheden niet meer bestaan. Zo krijgen de boomers tóch nog het gelijk aan hun zijde. Overigens stond ook in Duitsland de ‘Klimakleber’ in de top-10.

Wie op de hedendaagse ellende reageert door zich niets meer van sociale normen aan te trekken en door een genotzuchtig, lui en/of hebzuchtig leven te lijden, gaat in de ‘Goblin mode’, door het Britse publiek gekozen als Oxford Word of the Year.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement