De meeste Britse boetes zijn afkomstig van Transport for London (TfL) en hebben betrekking op het overtreden van de milieuzone-regels van Groot-Londen. Voertuigen die deze milieuzones inrijden, dienen zich te registreren. Doen zij dat niet, dan kunnen zij forse boetes tegemoet zien.

Dat dit geen loos dreigement is, hebben dus veel Nederlandse Engeland-vervoerders de afgelopen maanden mogen ervaren. Vaak met tientallen tegelijk en betrekking hebbend op overtredingen die maanden en soms jaren geleden zouden zijn begaan. De aanmaningen zijn veelal afkomstig van het particuliere incassobureau EPC, waaraan TfL de afhandeling heeft uitbesteed. De boetes worden vaak vanuit Oezbekistan verzonden met het verzoek om die te voldoen middels een overschrijving op een Duits bankrekeningnummer. Geen wonder dat veel transportbedrijven deze brieven met het oog op de dagelijkse waarschuwingen over schimmige oplichtingspraktijken links laten liggen.

Wat is nu wijsheid? Stil blijven zitten is dat in ieder geval niet. Hoewel de incassobrieven op het eerste oog wat obscuur ogen, zijn ze legitiem en liggen forse verhogingen en ingrijpende incassomaatregelen in het verschiet voor wie ze negeert. Wie actie onderneemt, zal vaak merken dat er zelfs nog wat aan een boete kan worden gedaan, aangezien de overtreding doorgaans berust op een administratieve omissie. De meeste voertuigen voldoen gewoon aan de emissienormen. Tip: registreer uw voertuig zo snel mogelijk!

Maar daarmee zijn we er nog niet. Ook aan boetes die al op de mat zijn gevallen of zelfs al zijn betaald, kan nog iets worden gedaan. Op de incassopraktijken van EPC en de wijze waarop de mensen van dat bureau opereren, valt het nodige af te dingen. In mijn optiek is de handelswijze van het bedrijf in vele opzichten in strijd met de thans geldende Europese en Engelse wet- en regelgeving en is er alle reden om boetes, ook als die al zijn betaald, aan te vechten. Het is tijd om de incassopraktijken van EPC een halt toe te roepen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement