De uitvoer ging gemeten in dollars met bijna een derde omhoog ten opzichte van de coronamaand een jaar eerder, waar economen in doorsnee slechts op een plus van ongeveer een kwart hadden gerekend. Het cijfer komt ook neer op een groeiversnelling vergeleken met de voorgaande maand. Bij de invoer ging het zelfs op een toename van meer dan 43 procent. Dat is de sterkste stijging sinds januari 2011 en eveneens sterker dan alom werd verwacht.

Herstel VS

China profiteert de laatste tijd flink van het krachtige economische herstel in de Verenigde Staten. Daar is dus weer veel vraag naar producten van Chinese makelij. Wat ook meespeelt is dat de productie van fabrieken in veel andere landen nog niet echt op gang komt omdat ze nog veel last hebben van het coronavirus. Daardoor leunt alles nu meer op de Chinese industrie.

In het eerste kwartaal liet China zelf ook al een forse economische groei zien. De omvang van de economie dikte met ruim 18 procent aan. Maar kenners houden er rekening mee dat het groeitempo in de loop van het jaar weer af zal zwakken.

Daarbij speelt ook mee dat de virusuitbraak zorgt voor verstoringen van toeleveringsketens, het goederenverkeer vertraagt en transportkosten opdrijft. Vooral het wereldwijde tekort aan chips, dat onder meer voor problemen zorgt in de Europese en Amerikaanse auto-industrie maar ook bij veel Chinese fabrieken, zet waarschijnlijk een rem op de groei.

De industrie in Duitsland en Frankrijk, de twee grootste economieën van de eurozone, toonde in maart herstel na een onverwachte productiedip in februari. Vooral Duitse fabrieken herpakten zich. In Frankrijk was ook weer sprake van groei, maar de toename daar was wel iets minder sterk dan economen in doorsnee hadden verwacht.

Industriecijfers

De omvangrijke Duitse industrie produceerde 2,5 procent meer ten opzichte van februari, na de min van 1,9 procent in die voorgaande maand. In Frankrijk ging het om een toename van 0,8 procent, waar in februari nog sprake was van 4,8 procent krimp. Ook uit Spanje kwamen nieuwe industriecijfers. Daar werd 0,4 procent meer geproduceerd, na een afname van de productie met 0,1 procent in de maand ervoor.

Volgens economen van ING maakte in Duitsland vooral de bouwsector een goede comeback. Bouwbedrijven hadden in de maand ervoor nog te maken gehad met hinder door bar winterweer. Kenners geven aan dat de vooruitzichten voor de productie van de grootste economie van Europa flink zijn verbeterd.

De orderboeken van bedrijven zijn goed gevuld en er zijn over het algemeen weinig voorraden. Dat belooft veel goeds voor de industriële bedrijvigheid, denken de kenners. Wel spelen er nog verstoringen van toeleveringsketens, waaronder problemen in de aanvoer van chips. Denk ook aan de mogelijke gevolgen van de recente blokkade van het Suezkanaal. Dergelijke hindernissen zullen de inhaalslag van de Duitse industrie volgens de deskundigen van ING waarschijnlijk alleen vertragen, en niet doen ontsporen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding