Het gaat onder meer om sancties vanwege de arrestatie van een dissident, nadat het passagiersvliegtuig waarin hij zat was gedwongen te landen in Minsk. De journalist Roman Protasevitsj en zijn partner werden toen uit het vliegtuig van Ryanair gehaald door autoriteiten van Belarus. Josep Borrell, het hoofd van het buitenlandse beleid van de Europese Unie, zei dat de ministers van Buitenlandse Zaken de maatregelen tegen personen en bedrijven zullen goedkeuren als zij maandag bijeenkomen. Ook wordt een afzonderlijk pakket met economische sancties besproken dat later deze week tijdens een top aan de EU-leiders zal worden voorgelegd.

Zwaar treffen

Volgens Borrell zijn sancties een manier om druk uit te oefenen op de regering van Belarus en deze zullen de economie van het land zwaar treffen. De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Alexander Schallenberg zei dat de economische sancties van invloed zullen zijn op zeven sectoren, waaronder fosfaat-kali, financiën en telecombewakingstechnologie. Verder wordt het wapenembargo uitgebreid. Zaak is volgens hem om het regime te raken en niet de mensen.

De EU had eerder al sancties opgelegd aan zeven Belarussische entiteiten en 88 personen, onder wie Loekasjenko zelf. Al voor de aanhouding van Protasevitsj was het landenblok bezig meer mensen aan de lijst toe te voegen. Dan gaat het onder meer om rechters, ministers en andere wetgevers. Ook legerfunctionarissen, bedrijfsleiders en bedrijven die het regime steunen worden aangepakt.

Transportcorridors

De gevolgen voor transportcorridors die via het land lopen, zijn mogelijk verstrekkend. Expediteursorganisatie Fiata waarschuwde onlangs al voor verstoring van supply chains. De internationale wegvervoerorganisatie IRU vreest verdere opstoppingen indien de Belarussische leider Lukashenko als tegenmaatregel de grenzen voor bepaalde goederenstromen sluit.

Lees ook: Sancties tegen Belarus mogelijk groot risico voor transportcorridors

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding