Het doorzetten van steun aan werkgevers en ondernemers ‘zou het economisch herstel in de weg zitten’, aldus demissionair ministers Wopke Hoekstra (Financiën), Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en Stef Blok (Economische Zaken).

Belastinguitstel

Ook de mogelijkheid om uitstel van belastingbetaling aan te vragen stopt op 1 oktober, zoals eveneens eerder aangekondigd. Sinds het begin van de crisis hebben 369.000 ondernemers gebruikgemaakt van de mogelijkheid van belastinguitstel, voor een bedrag van €40,4 miljard. Een groot deel van de belastingschuld is inmiddels weer afgelost (€16,6 miljard) of verminderd als bijvoorbeeld de belastingaanslag niet goed is vastgesteld (€4,6 miljard).

Per saldo staat op dit moment €19,2 miljard aan belastingschuld open en hier maken 270.000 ondernemers gebruik van. ‘Van ondernemers wordt verwacht dat zij vanaf 1 oktober 2021 weer gewoon belasting gaan betalen. De datum waarop ondernemers weer gaan terugbetalen, schoof eerder al op naar 1 oktober 2022 en hier is vijf jaar de tijd voor. Dit geldt voor alle schulden van ondernemers die wegens de coronacrisis uitstel van betaling hebben gekregen, dus ook de schulden waar de ondernemer geen verlenging voor heeft aangevraagd’, meldt het kabinet.

De meeste logistieke bedrijven maken al sinds vorig jaar geen gebruik meer van de NOW, omdat hun omzet weer op of zelfs boven het niveau van voor de corona-crisis ligt. Maar het uitstellen van belastingafdrachten, zoals de loonheffing, leverde een forse liquiditeitsinjectie op. Daar komt nu dus ook een einde aan. Bedrijven hebben 60 maanden te tijd om dit terug te betalen.

Voor bedrijven die op last van de overheid nog gesloten zijn, zoals nachtclubs en disco’s, komt er nog een regeling. ‘Zo’n gerichte regeling is zeer complex en vraagt veel van de uitvoeringsorganisaties’, aldus de ministers.

Wel kunnen ondernemers nog eventjes gebruik maken van bepaalde kleinere regelingen. Daarnaast komt de werktijdverkorting terug en worden de regels rond bijzondere bijstand voor zelfstandigen versimpeld. Ook blijven de financieringsregelingen van kracht voor bedrijven die geld nodig hebben om op korte termijn aan hun verplichtingen te voldoen.

Corona-beperkingen

Overigens gaat het kabinet er op dit moment nog vanuit dat vrijwel alle corona-beperkingen per 1 oktober opgeheven kunnen worden. Dat is echter nog maar de vraag. Het aantal besmettingen is op dit moment nog vele malen hoger dan dezelfde periode vorig jaar, waardoor het moeilijk in te schatten is wat het seizoenseffect gaat betekenen. Vorig jaar liep het aantal besmettingen in het najaar fors op.

Verder liggen de ziekenhuizen nog altijd vol met corona-patiënten en lijkt dat aantal niet te dalen. Volgens het kabinet zouden de intensive-care afdelingen maximaal 100 corona-patiënten kunnen verzorgen, zonder dat dit ten koste zou gaan van de algemene zorg. Dat aantal ligt nu nog echter structureel ver boven de 200.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement