Dit meldt de Zwitserse logistieke dienstverlener in een persbericht van welgeteld twee zinnen. De stichting zelf, voortgekomen uit de nalatenschap van de voormalige eigenaar van de expeditiegroep, maakt er op zijn site geen melding van. EGF heeft 46% van de aandelen in Panalpina in handen.

Deur op een kier

Toch lijkt de deur op een kier te staan voor de mogelijkheid van een hoger bod, gezien de formulering dat de stichting het ‘huidige bod’ van DSV ‘niet steunt’. De directieraad voegt daaraan toe de situatie samen met professionele adviseurs nauwgezet te blijven volgen.

Het Deense DSV bracht op 16 januari een niet-bindend bod uit op Panalpina ter waarde van 170 Zwitserse frank per aandeel. Dat waardeert de groep op ongeveer vier miljard frank. Het bod werd zowel op de beurs van Zürich als van Kopenhagen met een flinke koersstijging beloond.

Met de toevoeging van Panalpina zou DSV, dat een lange traditie van overnames kent, stijgen naar de vierde plaats op de ranglijst van mondiale logistieke dienstverleners, na DHL Logistics, Kuehne & Nagel en DB Schenker.

Geen vrees voor afwijzing

Topman Jens Bjorn Andersen zei eerder in een toelichting op het bod een afwijzing door EGF niet te vrezen. ‘Ons toekomstige succes is niet afhankelijk van deze overname’, tekende persbureau Reuters op. Dat de overname van de Zwitserse groep afhankelijk is van de opstelling van EGF was van meet af aan duidelijk. Die streeft er in beginsel naar Panalpina Zwitsers te houden.

DSV bracht eerder tot tweemaal toe een bod uit op het Nederlands/Zwitserse Ceva Logistics, maar trok zich terug toen duidelijk werd dat diens raad van bestuur de voorkeur geeft aan de Franse rederij CMA CGM als nieuwe eigenaar. Die heeft vorig week eindelijk het al maanden geleden aangekondigde bod van dertig frank uitgebracht, dat prompt werd verworpen door de Ceva-top.

Lees ook: