Baangarantie medewerkers haven Rotterdam

Sociaal Plan

Vakbonden en bedrijven zijn het eens geworden over een sociaal plan voor werknemers in de Rotterdamse containersector. Het akkoord bevat onder meer een baangarantie tot juli 2020.

De gesprekken over werkzekerheid in de haven liepen al meer dan een jaar. Begin januari leidde een patstelling in de onderhandelingen tot een 24-uurs staking, waarbij de containeroverslag in de Rotterdamse haven stillag. De werknemers vrezen dat door de komst van de sterk geautomatiseerde terminals op de Tweede Maasvlakte honderden banen verloren zullen gaan.

Het akkoord bevat onder meer ook een regeling voor oudere werknemers die minder kunnen gaan werken tegen bijna hetzelfde loon en met volledige pensioenopbouw. Werknemers uit de geboortejaren 1952 tot en met 1956 kunnen vanaf hun zestigste 60% werken tegen een salaris van 95% met 100% pensioenopbouw. Dat betekent dat nog dit jaar naar alle waarschijnlijkheid een omvangrijke groep part time gaat werken, aangezien iedereen van voor ’56 de zestig al is gepasseerd.

Verder is afgesproken dat er voor de 120 medewerkers van het noodlijdende containerbedrijf RPS een maatwerkoplossing komt. Het Havenbedrijf Rotterdam en de aandeelhouder van RPS (Hans Vervat – red.) stellen de financiële middelen beschikbaar om deze maatwerkoplossing mogelijk te maken, zegt de havenbeheerder in een verklaring.

Volgens dat stuk is er ‘een bedrag in de ordegrootte van twintig tot dertig miljoen’ nodig voor de financiering van het totale pakket. De betrokken bedrijven en het Havenbedrijf Rotterdam hebben onderling afspraken gemaakt over de verdeling daarvan. Bij het akkoord zijn de terminal operators ECT, APMT en RWG betrokken en de personeelsleveranciers Matrans, ILS en Unilash.

Bij die bedrijven werken ongeveer 3.700 mensen. Bij de Steinweg-bedrijven Uniport en Rotterdam Shortsea Terminals (RST) gaat het om nog eens zo’n 600 containerwerkers, maar die zijn geen partij in de overeenkomst. De directie van die bedrijven heeft in een eerder stadium wel aangekondigd bij een eventueel akkoord te willen aanhaken.

De bonden, FNV Havens en CNV Vakmensen, leggen het onderhandelingsresultaat met een positief advies voor aan hun achterbannen. In verband met de vakantieperiode worden de ledenraadplegingen pas tegen eind augustus afgerond.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Baangarantie medewerkers haven Rotterdam | NT

Baangarantie medewerkers haven Rotterdam

Sociaal Plan

Vakbonden en bedrijven zijn het eens geworden over een sociaal plan voor werknemers in de Rotterdamse containersector. Het akkoord bevat onder meer een baangarantie tot juli 2020.

De gesprekken over werkzekerheid in de haven liepen al meer dan een jaar. Begin januari leidde een patstelling in de onderhandelingen tot een 24-uurs staking, waarbij de containeroverslag in de Rotterdamse haven stillag. De werknemers vrezen dat door de komst van de sterk geautomatiseerde terminals op de Tweede Maasvlakte honderden banen verloren zullen gaan.

Het akkoord bevat onder meer ook een regeling voor oudere werknemers die minder kunnen gaan werken tegen bijna hetzelfde loon en met volledige pensioenopbouw. Werknemers uit de geboortejaren 1952 tot en met 1956 kunnen vanaf hun zestigste 60% werken tegen een salaris van 95% met 100% pensioenopbouw. Dat betekent dat nog dit jaar naar alle waarschijnlijkheid een omvangrijke groep part time gaat werken, aangezien iedereen van voor ’56 de zestig al is gepasseerd.

Verder is afgesproken dat er voor de 120 medewerkers van het noodlijdende containerbedrijf RPS een maatwerkoplossing komt. Het Havenbedrijf Rotterdam en de aandeelhouder van RPS (Hans Vervat – red.) stellen de financiële middelen beschikbaar om deze maatwerkoplossing mogelijk te maken, zegt de havenbeheerder in een verklaring.

Volgens dat stuk is er ‘een bedrag in de ordegrootte van twintig tot dertig miljoen’ nodig voor de financiering van het totale pakket. De betrokken bedrijven en het Havenbedrijf Rotterdam hebben onderling afspraken gemaakt over de verdeling daarvan. Bij het akkoord zijn de terminal operators ECT, APMT en RWG betrokken en de personeelsleveranciers Matrans, ILS en Unilash.

Bij die bedrijven werken ongeveer 3.700 mensen. Bij de Steinweg-bedrijven Uniport en Rotterdam Shortsea Terminals (RST) gaat het om nog eens zo’n 600 containerwerkers, maar die zijn geen partij in de overeenkomst. De directie van die bedrijven heeft in een eerder stadium wel aangekondigd bij een eventueel akkoord te willen aanhaken.

De bonden, FNV Havens en CNV Vakmensen, leggen het onderhandelingsresultaat met een positief advies voor aan hun achterbannen. In verband met de vakantieperiode worden de ledenraadplegingen pas tegen eind augustus afgerond.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement