Dat concludeert districtschef Jan Janse van de Zeehavenpolitie in Rotterdam op basis van een enquête onder 200 vrachtwagenchauffeurs en terminalwerkers in de Rotterdamse havens. Daarin gaf één op de tien chauffeurs en één op de zeven havenwerkers aan wel eens benaderd te zijn met een voorstel om me te werken aan drugssmokkel.

Janse spreekt in De Telegraaf van vandaag van ‘een serieus probleem’. Hij zegt dat het onderzoek met behulp van het ‘Social Media Lab’ van de politie de bestaande vermoedens heeft bevestigd en dat het voor het eerst is dat havenwerkers zelf inzicht in de problematiek geven.

De politie heeft volgens hem een groep van ongeveer 150 personen in kaart gebracht, die als ‘insluipers’ of ‘uithalers’ optreden. Zij hebben tot taak om drugs die de haven binnen is gesmokkeld van de terminals te krijgen. Daarvan zouden er de afgelopen drie jaar zo’n zestig zijn aangehouden.

Volgens Janse heeft de campagne ‘Rotterdamse Haven, Veilige Haven!’, die ruim een jaar geleden door burgemeester Aboutaleb in gang is gezet, ruim dertig tips opgeleverd.