De havenbeheerder geeft als redenen voor de scherpe afname de coronacrisis en de energietransitie. Zo halveerde de kolenoverslag naar 7,5 miljoen ton.

De totale overslag van de havens in het Noordzeekanaalgebied (inclusief Beverwijk, IJmuiden, Zaanstad) kwam uit op 91 miljoen ton tegen 105 miljoen ton in het recordjaar 2019. In IJmuiden daalde de overslag met 4% tot 16 miljoen ton, terwijl Beverwijk het tonnage zag krimpen van 648.000 ton naar 472.000 ton. De kleine haven van Zaanstad kende nog wel een lichte groei van 180.000 ton in 2019 naar 194.000 ton vorig jaar.

Containerlading

Behalve de energietransitie zorgde ook de mindere vraag naar transportbrandstoffen door de coronacrisis voor een daling van de overslag, stelt het havenbedrijf. Zo daalde de aan- en afvoer van van ‘liquid bulk’ (geraffineerde olieproducten zoals benzine en diesel) in Amsterdam met 7% naar 46,6 miljoen ton. Verder nam ook de tonnage in het segment general cargo af. Containerlading liet een afname van 13% zien, terwijl het segment Ro-Ro bij de jaarwisseling 23% minder ladingaanbod verwerkte. Amsterdam zag verder door de coronacrisis het aantal bezoekende zeecruiseschepen tot nul reduceren. Dat waren er in 2019 nog 117.

Het havenbedrijf gaf verder in 2020 nog 20 hectare grond uit aan onder meer Vollers (4,8 ha) en Logistics Amsterdam Harbor (4,2 ha). Ook is de uitgifte aan Amsterdam Logistic Cityhub voltooid. Daarnaast begon Renewi Organics in samenwerking met Nordsol en Shell met de bouw van de eerste bio-LNG fabriek in Nederland. De ladingstroom in bouwproducten steeg tot bijna 8 miljoen ton.

‘Hard geraakt’

Topman Koen Overtoom van Havenbedrijf Amsterdam stelt in een toelichting dat de haven en haar klanten ‘hard zijn geraakt’ door coronacrisis. ‘Tegelijkertijd zien wij dat de energietransitie zichtbaar wordt door de forse afname van de kolenoverslag. Ik ben trots hoe de haven en de bedrijven blijven doorwerken en daarmee hebben bewezen hoe vitaal en cruciaal de haven is.’ Hij wijst er daarbij onder meer op dat de in de haven gevestigde distributiecentra de regio hebben voorzien van online-bestellingen. Met het zicht op een vaccin hoopt hij verder op een snel herstel van het ladingaanbod in de loop van 2021.