Dit heeft de Rotterdamse havenondernemersvereniging Deltalinqs bekendgemaakt. Die heeft samen met de gemeente Rotterdam, Zeehavenpolitie, Douane, Havenbedrijf Rotterdam, Openbaar Ministerie, FIOD, en het bedrijfsleven een trainingstour voor havenmedewerkers ontwikkeld. De belangenvereniging noemt de belangstelling ervoor ‘enorm’.

Havenwerkers, zowel in de buitendienst als op kantoor, worden steeds vaker benaderd door ronselaars om mee te werken aan het binnensmokkelen van drugs, met name cocaïne. Zo hield de politie enkele maanden geleden maar liefst twaalf werknemers aan van het containerbedrijf Progeco op verdenking van betrokkenheid bij cocaïnesmokkel.

Do’s en don’ts

In een omgebouwde zeecontainer worden medewerkers getraind om hun weerbaarheid te vergroten. Met behulp van 360° video en VR-techniek wordt een inkijk gegeven in de benaderingsmethodes van ronselaars en hoe men daarmee om kan gaan. Trainingsacteurs geven via gespeelde scènes inzicht in do’s en don’ts. De training maakt het onderwerp ook tussen de collega’s onderling bespreekbaar, aldus Deltalinqs.

Burgemeester Aboutaleb heeft het trainingsprogramma officieel in gang gezet. Dat had eigenlijk veel eerder zullen gebeuren, maar de coronacrisis heeft voor forse vertraging gezorgd. De trainingscontainer is ontwikkeld in het kader van het programma Integere Haven, dat erop gericht is de weerbaarheid tegen drugsronselaars te vergroten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement