Het tachtig meter lange vaartuig, goed voor 120 teu, werd in Oslo ontvangen door de Noorse premier Jonas Gahr Støre en scheepvaartminister Bjørnar Skjæran. De bedoeling is dat het schip begin volgend jaar commercieel gaat varen op een vaste route van ongeveer zestig kilometer tussen de havens van Herøya, Brevik en Larvik met lading van kunstmestproducent Yara.

De ‘Yara Birkeland’ had eigenlijk al vorig jaar in de vaart moeten komen maar technische complicaties en corona hebben het project vertraagd. Het gaat in elk geval de eerste twee jaar bemand varen, maar zou na die aanloopperiode in staat moeten zijn om de route zonder menselijke tussenkomst uit te voeren.

Yara werkt al sinds 2017 samen met maritieme technologiegroep Kongsberg aan het project en spreekt van ‘een baanbrekende reis die de zeescheepvaart naar autonoom en emissievrij varen leidt’. Volgens de twee bedrijven wordt dankzij de inzet van het schip de uitstoot van 40.000 vrachtwagenritten per jaar vermeden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement