Port Hueneme is de thuishaven aan de westkust van de United States Naval Construction Battalions, beter bekend als de Navy Seabees. Die kan de commerciële logistieke sector in geval van nood ondersteunen op grond van een lopende overeenkomst met de lokale havenbeheerder Oxnard Harbor District voor het gezamenlijk gebruik van de enorme marinebasis Ventura County.

Volgens woordvoerder Daniel J. Herrera van de marinebasis is recentelijk ‘een groot vrachtschip’ ontvangen, dat ‘een groot aantal containers van veertig voet’ heeft gelost. Of dit veel bijdraagt aan het oplossen van de congestie in Los Angeles/Long Beach is de vraag. Op de rede van het Amerikaanse havenpaar lagen de afgelopen weken gemiddeld tussen de zeventig en tachtig schepen op hun beurt te wachten.

Niettemin denkt Herrera dat de operatie ‘direct bijdraagt aan het ondersteunen van de toevoer voor de kerstperiode’. Op de basis is 8,5 hectare beschikbaar voor commercieel gebruik met, indien beschikbaar, overloopruimte. Dat is ruwweg 1 promille van de totale oppervlakte van de bijna achtduizend hectare grote basis.

Diep water

De Naval Base Ventura County is de enige locatie aan diep water tussen Los Angeles en San Francisco. Het enorme complex biedt onderdak aan ongeveer 17 .000 personeelsleden, waaronder zo’n 5.000 Seabees (motto: ‘We build, we fight’) en bijna 6.000 van onderaannemers. Het bestaat deels uit een luchthaven, dat jaarlijks zo’n 150.000 militaire en civiele vluchten afhandelt, en beschikt over ongeveer 25 kilometer spoorrails.

Maritiem professor Salvatore Mercogliano noemt de commerciële openstelling van de marinebasis ‘een kleine stap’ in de strijd om de congestie op te lossen. Hij wijst erop dat Los Angeles en Long Beach dit jaar in oktober minder containers hebben verwerkt dan vorig jaar door afvoerproblemen op de containerterminals.

Mercogliano kwam eerder in het nieuws met een oproep om de zogenoemde Ready Reserve Fleet van de Amerikaanse marine in te zetten om de congestie op te lossen. Dat is een vloot vrachtschepen van de Amerikaanse marine, die in geval van nood snel inzetbaar is om materieel aan te voeren. Die bestaat echter voor het overgrote deel uit ro/ro-schepen, die geen containerkade nodig hebben maar slechts een beperkte capaciteit hebben. De marine heeft niet op zijn oproep gereageerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement