Demissionair staatssecretaris Yesilgöz van Economische Zaken en Klimaat heeft dit bekendgemaakt. Het kabinet is al langer in gesprek met het bedrijf over sluiting, omdat dit jaarlijks een grote hoeveelheid CO2-uitstoot bespaart. Het kabinet ziet zich daartoe gedwongen door de Urgenda-uitspraak van eind 2019, waarin de Hoge Raad bepaalde dat de staat zich aan zijn eigen doelstellingen moet houden. Het bedrijf had een vergoeding van 235 miljoen euro gevraagd.

Twee maanden

Zodra Onyx aan de subsidievoorwaarden voldoet moet de centrale binnen twee maanden stoppen met het verstoken van steenkool en binnen drie jaar zijn ontmanteld. Volgens Yesilgöz daalt de CO2-uitstoot in Nederland daarmee met drie miljoen ton per jaar. Ze heeft twee bureaus, KPMG en Mace, onderzoek naar de subsidieverlening in laten stellen. Die hebben geconcludeerd dat die ‘niet te ruim’ is, aldus Yesilgöz.

Ze heeft wel een aantal voorwaarden aan de subsidie verbonden. Onyx Power moet een sociaal plan vaststellen en werknemers ondersteunen die hun baan verliezen. Het bedrijf heeft gezegd 23 miljoen euro voor de afvloeiing van de ongeveer 75 medewerkers uit te willen uittrekken. Volgens vakbond FNV is er 35 miljoen euro nodig. Het bedrijf moet daarnaast zorgen voor goedkeuring van de transactie door de Europese Commissie.

Riverstone, dat wereldwijd ruim veertig miljard dollar aan investeringen in meer dan 200 bedrijven beheert, kocht de centrale in 2019, samen met drie centrales in Duitsland. Voor de vier centrales zou slechts ongeveer 200 miljoen euro op tafel zijn gelegd. Dat is een fractie van de bouwkosten van 1,4 miljard euro voor de Maasvlakte-centrale.

Biomassa

Omdat elektriciteitscentrales vanaf 2030 hoe dan ook geen steenkool meer mogen verstoken, had Onyx een uitgebreid programma in gang gezet om over te schakelen op biomassa. Daarbij gaat het niet alleen om geïmporteerde houtkorrels, maar ook om gedroogd rioolslib. Dat wordt geproduceerd in een zogenoemde warmtekrachtkoppelingsinstallatie voor biomassa in Zolling, waar één van de drie Duitse centrales staat.

Onyx, dat na de overname van de vier Engie-centrales in het leven werd geroepen, kreeg in 2019 een subsidietoezegging van 300 miljoen euro  van de regering voor de overschakeling op biomassa. Het bedrijf ontkende twee jaar geleden nog met klem dat er plannen waren voor de sluiting van het complex en omschrijft de centrale nog steeds als één van de modernste ter wereld.  Door technische mankementen heeft die de afgelopen twee jaar wel grotendeels stil gelegen.

Na de sluiting blijven er in Nederland nog slechts twee kolencentrales over, één van RWE in Eemshaven en één van Uniper op de Maasvlakte. Ook die moeten voor 2030 stoppen met kolen. Beide bedrijven zijn in onderhandeling met de Nederlandse staat over compensatie. Het Duitse RWE, dat naar schatting drie miljard euro in de Eemshavencentrale heeft geïnvesteerd, heeft een aanbod van een half miljard euro naast zich neergelegd en zet in op 1,4 miljard.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement