Het afval in de Antwerpse bermen was voor velen een doorn in het oog en daarom hebben Port of Antwerp en Mooimakers, het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort, eind mei en begin juni communicatieborden geplaatst in drie gebieden in de haven van Antwerpen, ter hoogte van Verrebroek en Kallo. Hoewel er al tal van ‘servicepunten’, zoals toiletten en vuilnisbakken, bestonden, volstond dit blijkbaar niet om het afval in de bermen te voorkomen.

Mondmaskers

Bijna de helft (45%) van het afval dat in de bermen werd teruggevonden bij de effectmetingen, bestond uit papier en karton (waaronder ook nogal wat transportdocumenten), mondmaskers en wc-papier. Drank- en voedingsverpakkingen kwamen daarna, met ongeveer 40% van het aantal stuks, zo laat het Havenbedrijf weten. Vincent Van Dyck, expert milieu bij Port of Antwerp, zegt dat hij ‘volop bezig is om een extra vrachtwagenparking te realiseren op de linkeroever uitgerust mét sanitaire voorzieningen en sorteerstraten’.

Havenschepen Annick De Ridder moedigt alle initiatieven aan die de haven zwerfvuilvrij kunnen houden. De Ridder is op dit moment bezig met het ontwikkelen van een netheidsindex 2.0. Met deze index wordt de netheid van het havengebied in kaart gebracht en is er een accurate graadmeter beschikbaar van de toestand van de openbare ruimte. ‘Op die manier kunnen hotspots van zwerfvuil en ander afval gedetecteerd worden en kunnen we gerichter onderhoud uitvoeren.’ De index wordt volgens De Ridder in 2022 ‘uitgerold’. Tot die tijd moeten de bermborden nog soelaas bieden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement