De eerste twee concessionarissen voor het Antwerpse NextGen District hebben deze week officieel getekend, aldus het Havenbedrijf Antwerpen. Het havenbedrijf omschrijft het NextGen District als de toekomstige hotspot voor circulaire economie.

De totale investeringswaarde van de twee nieuwe spelers bedraagt ongeveer 100 miljoen euro en zorgt voor minstens circa 70 nieuwe banen. Na het aanvragen van de nodige vergunningen, is de doelstelling om tegen 2023-2024 operationeel te zijn, zo laat het havenbedrijf weten.

Chemisch

Het NextGen District wordt gebouwd op de voormalige grond van General Motors van 88 hectare. Het is volgens het havenbedrijf de bedoeling dat partijen binnen de circulaire proces- en maakindustrie ‘end-of-life-producten’ een nieuw leven geven. Ook is de verwachting dat er circulaire koolstofoplossingen onderzocht worden en testprojecten met hernieuwbare energie worden uitgevoerd.

Het Antwerpse bedrijf Triple Helix gaat een fabriek bouwen om polyurethaanschuim, afkomstig van onder meer afgedankte matrassen, isolatiepanelen en autostoelen, samen met gebruikte PET uit de retail- en voedingsindustrie om te zetten in polyolen en amines. Die zuivere chemische stoffen kunnen dan opnieuw ingezet worden, onder meer bij de productie van nieuwe polyurethaan producten.

Bolder Industries, met focus op het gebied van chemische productie op basis van afgedankte autobanden, extraheert chemische stoffen uit afgedankte autobanden voor hergebruik in rubber, plastic en petrochemische producten. In dit terugwinningsproces wordt 98% van de materialen van de band gebruikt, terwijl 75% van de vaste stoffen en vloeistoffen gebruikt worden voor nieuwe banden, geproduceerde rubberproducten en kunststoffen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement